Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 11. 2020. 13:31 >> 13:35
2

BOREL

Integracija Z. Balkana u EU zajednički interes

Evropska unija sa zemljama regiona dijeli zajednički interes za integraciju Zapadnog Balkana i poboljšanje prosperiteta, pravde i sigurnosti, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borel na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se odražava u Sofiji, a u okviru Berlinskog procesa.

Borel je istakao da je Zapadni Balkan u srcu Evrope, a budućnost regiona je u Evropskoj uniji i da je zbog toga angažovanje EU bilo i ostalo tako snažno.

“Suočavamo se sa zajedničkim izazovima i zajedno radimo na rješenjima, kao što je to slučaj tokom pandemije COVID-19. Od samog početka pandemije, Evropska unija je podržavala Zapadni Balkan kao najbližeg partnera, pružajući finansijsku podršku za obezbjeđivanje medicinske pomoći i uključivanjem regiona u zajednički mehanizam nabavke Evropske unije", istakao je Borel.

Naglašava da se EU sada takođe fokusira na oporavak, kroz Ekonomski i investicioni plan Evropske unije koji je nedavno odobrila Evropska komisija.

Borel je istakao i značaj rada na zajedničkom regionalnom tržištu.

"Svi znate koliko Evropska unija cijeni svoje zajedničko tržište. To je jedno od naših najvažnijih bogatstava, a uoči ovog samita bio sam impresioniran osjećajem svrhe koju ste pokazali radeći na stvaranju zajedničkog tržišta za Zapadni Balkan, kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona i taj prostor učinio ekonomski sposobnim za pridruživanje Evropskoj uniji”, poručio je Borel.

Kako ističe, oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan, što porazumijeva težnju ka zelenom ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji ekonomije i društva, a Ekonomski i investicioni plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan usredsređeni su na moderne, zelene investicije usmjerene na ljude.

"To takođe znači da investicije moraju biti potkrijepljene temeljnim reformama koje su potrebne na evropskom putu. Svaki partner u regionu zna šta treba učiniti. Sada je, uz dobrodošlu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, vrijeme da se održi pozitivan zamah i nastavi rad”, kaže Borel.

Šef evropske diplomatije zaključuje da je zajednički rad, poput primjera u Evropskoj uniji, najbolji način da se prevaziđe zaostavština prošlosti i izgradi bolja budućnost.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније