Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2020. 17:15 >> 17:14

UCG

Četiri projekta PMF u okviru bilaterale CG-Austrija

On 11 odobrenih projekata na Konkursu za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Austrije, četiri su sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Konkurs su, na osnovu Sporazuma Vlade Crne Gore i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisanog u Podgorici 10. juna 2009. godine, raspisali Ministarstvo nauke Crne Gore i Agencija za međunarodnu saradnju u obrazovanju i istraživanju Republike Austrije.

“Nakon rezultata evaluacije obje strane, te u skladu sa utvrđenim uslovima i prioritetima Konkursa i dostupnog budžeta dvije zemlje, Mješovita komisija za naučnu i tehnološku saradnju između Crne Gore i Republike Austrije, od prijavljenih 16, za finansiranje je odobrila 11 projekata, te usaglasila i potpisala Protokol sa četvrtog zasijedanja, elektronskim putem”, navodi se u saopštenju.

Od 11 odobrenih projekata, četiri su sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Prvi projekat, "Riječni biodiverzitet Prokletija (Crna Gora): potencijalna jedinsvenost i izazovi", realizovaće se u saradnji sa Univerzitetom u Insbruku. Rukovodilac na projektu je Vladimir Pešić. Đorđije Vujadinović je rukovodilac na drugom projektu - Savremene teme geometrijske teorije funkcija, koji će se realizovati u saradnji sa Univerzitetom u Beču”, saopšteno je sa UCG.

Treći projekat je "Kolektivne evolutivne strategije za distribuirano učenje na neeuklidovim podacima"  u saradnji sa Univerzitetom za primijenjena naučna istraživanja-Centar za poslovnu informatiku, Dorbirn. Rukovodilac projekta je Vladimir Jaćimović. 

 

“Na četvrtom projektu, Razjašnjavanje odnosa u grupi Euphorbia amygdaloides sa posebnim osvrtom na balkanskog endema E. Orjeni i Korzikansko/Sardinijskog endema E. Semiperfoliata", koji se realizuje u saradnji sa Univerzitetom u Insbruku, rukovodilac je Danka Caković", navodi se u saopštenju.

Naučnoistraživački projekti će se realizovati u vidu zajedničkih posjeta istraživača iz Crne Gore i Republike Austrije, a koji će učestvovati u zajedničkim istraživačkim projektima.

“Ministarstvo nauke će za svaki projekat obezbijediti sredstva u iznosu od 4.500 eura za crnogorski tim, a Agencija za međunarodnu saradnju u obrazovanju i istraživanju će obezbjediti sredstva u iznosu od 4.500 eura za austrijski tim, po godini”, kazali su iz UCG.

Planirani datum početka realizacije projekata je 1. januar 2021. godine, dok je datum završetka projekta 31. decembar 2022. godine.

“U slučaju da zdravstvena situacija vezana za pandemiju COVID-19 ne bude dozvoljavala da projekti počnu sa implementacijom 1. januara 2021. godine, produženje roka za implementaciju projekata regulisaće se aneksom”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније