Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2020. 10:48 >> 16:02
19

RADI DOBRIH ODNOSA

Ambasada Srbije odustala od polaganja vijenca

Ambasada Srbije odgodila je polaganje vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budva. Republika Srbija i njena Ambasada, kako navode, tvrdnje Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da je polaganje vijenca grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države i istorijski falsifikat, odbacuju kao zlonamjerne i netačne.

Kako se navodi u saopštenju, Ambasada je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obilježi 11.novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

“Dakle, na ploči koja simbolizuje pobjedu, oslobođenje kao univerzalnu vrijednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu”, navodi se u saopštenju.

Ambasada je, kako se navodi, o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavijestila Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore.

“Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i  saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom”, navodi se u saopštenju.

Oni su nakon toga odustali od polaganja vijenca.

“Pošto je danas Dan primirja i Pobjede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno izražavaju nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, “kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu” .

Knežević: Više cijene okupatore nego oslobodioce

Zabraniti ambasadoru Republike Srbije da položi vijenac na ulazu u Stari grad u Budvi, posvećen slavnoj srpskoj vojsci iz Prvog svjetskog rata, predstavlja završni čin zastiđa i identitetskih frustracija koji Crnu Goru vraća unazad", ocijenio je predsjednik DNP-a Milan Knežević.

S druge strane, kako je naveo, MVP na čelu sa Srđom Darmanovićem pružalo je prećutnu podršku podizanju spomenika ratnim zločincima koji su ubijali nedužno pravoslavno stanovništvo u Drugom svjetskom ratu i promovisali ideje Trećeg Rajha.

"Da ne spominjem dočeke i veličanja savremenih ratnih zločinaca koji su odgovorni za hiljade smrti Srba i Crnogoraca na Kosovu i Metohiji, a koje je odlazeći režim kvalifikovao kao dokazane prijatelje. U trenutku kad čitava Evropa proslavlja Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, tehnička Vlada Duška Markovića čezne za danom okupacije Crne Gore od strane Austrougarske iz januara 1916. godine i na taj način šalje poruku da više cijeni okupatore nego oslobodioce", naveo je Knežević.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније