Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

12. 11. 2020. 07:06 >> 07:06
1

NE DAJU IM PLAĆENO

Na prijavljuju poslodavce iz straha od otkaza

Oko 50 roditelja požalilo se Udruženju Roditelji da im poslodavci ne dozvoljavaju da koriste pravo na plaćeno odsustvo koje im je na raspolaganju zbog zatvaranja škola. Prijavili bi ih Inspekciji rada, ali to ne čine, jer se plaše da ostanu bez posla.

Nacionalno koordinaciono tijelo nedavno je dalo saglasnost da se donese naredba kojom se obavezuju poslodavci da omoguće roditeljima da mogu da ostvare to pravo i ona je stupila na snagu nedavno, 19. oktobra.

Jasno je propisano da se ono dozvoljava tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene onlajn sistema učenja.

A na ovu vrstu pravne regulative odlučili su se upravo iz razloga što su se ranije pojedinci, takođe, žalili da im nadređeni nijesu dozvoljavali da odustvuju sa posla. Tada su reagovali predstavnici ministarstava prosvjete, zdravstva, ekonomije, te ombudsmana, poručujući da će se donijeti poseban akt, odnosno naredba koju će poslodavci morati da poštuju.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović rekla je Pobjedi da pojedini poslodavci, ipak, prkose ovoj obavezi. Krši se ovo pravo, prema njenim riječima, u pojedinim državnim organima, medijima, u trgovini, te raznim drugim djelatnostima...

"Roditelji su rekli da njihovi poslodavci odbijaju da prihvate da je ta naredba usvojena. Poslodavci su im pričali da su očekivali da se te odluke donose pojedinačno po opštinama i govorili su im da nemaju na šta da se pozovu. Mi smo ih podsjetili da je ta odredba donešena krajem oktobra, a roditelji su nas molili da objavimo saopštenje da bi njihovi poslodavci mogli da vide, da se uvjere da to negdje postoji. Danas su se pojedini javili da se počelo poštovati pravo... Smiješna je situacija", kaže ona.

Dodaje da većina poslodavaca ima svoje pravnike i sigurno je da su mogli da provjere ovo, za njih, sporno pravo.

- Znaju da je objavljeno u Službenom listu, ali su eto pokušavali da ih demotivušu da to pravo iskoriste, odnosno da se oslone na njihovu neinformisanosti – kaže Mihailović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније