Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

15. 11. 2020. 08:08 >> 08:06

OVE GODINE

Mimo suda se dogovorilo 114 bračnih parova

Medijacija u porodičnim sporovima je preporučljiv način alternativnog rješavanja ove vrste sporova. U ovoj godini je bilo 114 porodičnih predmeta – razvoda braka koji su završeni postizanjem sporazuma - kazala je u razgovoru za Pobjedu direktorica Centra za alternativno rješavanje sporova Marina Lutovac.

 

S obzirom na složenost i zahtjevnost medijacije u porodičnom sporovima, kako je kazala naša sagovornica, medijatori su uložili puno truda u sprovođenju pomenutih porodičnih medijacija.

Medijacija je, kako je precizirala Lutovac, „neformalan, ali strukturisan postupak u kome neutralna osoba - medijator pomaže stranama u sporu da dođu do zajedničkog rješenja kojim će obje strane biti zadovoljne“.

U medijaciji, ističe naša sagovornica, stranke rješavaju svoje životne ili poslovne probleme, a ne pravne.

"Medijacija, kao način rješavanja spora, je dopuna sudskom postupku i građanima se pruža mogućnost izbora, tj. da li će riješiti svoj spor u medijaciji ili u sudskom postupku. Ukoliko se u postupku medijacije ne zaključi poravnanje, odnosno ne postigne sporazum, stranke se mogu obratiti sudu", kaže Lutovac.

Medijacija je, dodaje ona, preporučljiv postupak u rješavanju porodičnih sporova jer omogućava jasnije sagledavanje situacije, donošenje rješenja koje je podjednako prihvatljivo za obje strane, čuva ili uspostavlja komunikaciju i povjerenje između strana u sporu, čuva lične i imovinske interese, a štedi i vrijeme i finansije.

"Rješavanje spora u postupku medijacije donosi dobrobit svima – i strankama i pravosuđu i državi, jer je postupak efikasan, jeftiniji i brži. Umnogome zavisi od spremnosti obje strane da razgovaraju i da na kraju zaključe poravnanje kojim će biti zadovoljne. U medijaciji nema ni pobjednika ni pobijeđenih", ističe Lutovac.

Porodična medijacija je, navodi naša sagovornica, veoma zahtjevna i kompleksna, jer se medijator suočava sa bolnim porodičnim i životnim pričama i jakim emocijama.

"Roditelji mogu da odluče da porodične sporove (razvod, vršenje roditeljskog prava, održavanje ličnih odnosa između djece i roditelja i drugih djetetovih srodnika, izdržavanje, podjela imovine) rješavaju postupkom medijacije – mirnim dogovorom o svim pitanjima koja su za njih i njihovo dijete važna. Medijacija je posebno preporučljiva metoda u rješavanju porodičnih sukoba zato što porodični sporovi utiču na sve članove porodice, posebno na djecu. Medijacija pruža dobru šansu za dalji život razvedenih roditelja, prvenstveno za dobar rast i razvoj njihovog djeteta", objasnila je Lutovac.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније