Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 11. 2020. 13:50 >> 14:02
1

PISALI BOGDANOVIĆU

CGO: Nezakonita raspodjela sredstava

Devet nevladinih organizacija, koje u svom fokusu rada imaju kulturu kroz različite programe, uputilo je otvoreno pismo Aleksandru Bogdanoviću, ministru kulture, povodom Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa “Razvijajmo kulturne navike!”. Navode da ta sredstva nisu raspodjeljena zakonito i u javnom interesu.

Pismo su potpisali Otvoreni kulturni centar Herceg Novi, Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, ART 365, Institut za savremenu umjetnost, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje (CGO), NOVA Centar za feminističku kulturu, Korifej i Udruženje glumaca Crne Gore.

Te NVO i udruženja traže od Ministarstva kulture da poništiti ili odložiti realizaciju Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa “Razvijajmo kulturne navike”.

"Ovaj konkurs nije ostvario svoju osnovnu svrhu uspostavljanja javnog interesa u kulturi. Iskazujemo utemeljene sumnje da je proces odlučivanja praćen konfliktom interesa, kršenjem zakona i netransparentnošću, što ukazuje na mogućnost koruptivnih i kriminalnih radnji tokom njegovog sprovođenja. Svakako, diskvalifikacija velikog broja projekata iskusnih i ozbiljnih aktera kulture zbog navodnih “tehničkih grešaka”, kao i činjenica da je kao najbolji ocijenjen projekat Centra za ruralni razvoj, organizacije koja, prema našim saznanjima, nema projekte u kulturi (što je zakonski uslov za učešće u konkursu) – činjenice su koje su dovoljno zabrinjavajuće da skrenu Vašu pažnju", poručuju iz civilnog sektora.

Podsjećaju da je riječ o Odluci kojom se raspoređuju budžetska sredstva koja su isključivo namijenjena akterima i razvoju nezavisne kulturne scene, koja omogućavaju njihov rad i opstanak, i koja moraju stići do njih zakonito i transparentno.

Ministarstvo kulture podsjećaju i na obavezu da omogući razvoj te scene i spriječi odlivanje tih sredstava na račune pojedinaca i nevladinih organizacija na sumnjivim adresama.

"U skladu sa tim, molimo Vas da javno saopštite na koji način odabrani projekti korespondiraju sa utvrđenom strategijom razvoja kulture, kao i metodologiju evaluacije referenci organizacija čiji su projekti dobili podršku. Konkretno, interesuje nas koje su to projekte navedene organizacije realizovale u protekloj godini, kao i procjena njihovog značaja za kulturni sektor u cjelini. Kao što Vam je poznato, to su važni uslovi za učešće u konkursu, tako da bi javno razjašnjenje ovih podataka pomoglo da se otkloni sumnja da je u pitanju zloupotreba javnih resursa", stoji u reagovanju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније