Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 11. 2020. 15:02   >>  15:06 3

GI SAČUVAJMO SINJAJEVINU

"Čuvari Sinjajevine već mjesec ničija briga"

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu navode da su već mjesec dana ničija briga, jer, kako su kazali, odlazeća vlast čini sve da ih iscrpi i pokoleba u namjeri da odbrane planinu, dok novoizabrana, kako dodaju, kao da ne žuri da preuzme vlast i tako spasi živote građana koji od 16. oktobra protestuju na lokaciji Margita na Sinjajevini. Poručuju da će je sačuvati, "makar za nju morali da daju živote".

"Predstavnici nove vlasti su nas posjetili i podržali na početku protesta, na čemu smo im zahvalni, ali od njih očekujemo i konkretnije korake, a to je da preuzmu vlast, ponište odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i dokažu da su istinski predstavnici naroda", navodi se u saopštenju GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Logor na Margiti koji je podignut 15. oktobra je, kažu, ostao dio njih i nije napušten ni na trenutak, iako su se, kako ističu, temperature noću spuštale nekoliko podioka ispod nule.

"Upravo to sa jedne strane pokazuje našu odlučnost da Sinjajevinu spasimo od uništavanja bojevom municijom, a sa druge nebrigu odlazeće Vlade koja je u tehničkom mandatu i buduće, koja odugovlači sa formiranjem Vlade, dok se građani smrzavaju braneći na Margiti ljepotu i bogatstvo Crne Gore. Neko u ovoj državi mora konačno shvatiti da su u igri ljudski životi, koji su iznad nečije želje da bude ministar ili da dobije fotelju 'po dubini'", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su prošle sedmice sa narodnog zbora, pozvali čelnike pobjedničkih partija i nosioce pobjedničkih lista da samo na 24 sata dođu i budu njihovi gosti, ali to, kao su kazali, tokom sedmice za nama nije uradio ni jedan lider.

"Razumijemo obaveze, ali da su došli, možda bi nakon što sjednu na hladan kamen na Sinjajevini umjesto traženja fotelja po dubini, odlučili da hitno firmiraju Vladu i sačuvaju živote svojih građana koji na visini od 1.700 metara protestuju mjesec dana i noći. Tome bi dokazali da građani više neće morati golim životima da brane potencijale ove države, uprkos promjenama koje su izglasane 30. avgusta, a koje i dalje čekamo", navodi se u saopštenju.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu dodaju da su na narodnom zboru ljudi koje je na Margiti okupila Sinjajevina dogovoreno da se planina ne napušta do povlačenja zapanjujuće odluke Vlade Crne Gore, da se najveći balkanski pašnjak, koji se nalazi u rezervatu biosfere rijeke Tare i predstavlja apsolutni biser biodiverziteta na kontinentu, pretvori u poligon.

Zbog poštovanja novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela donijetih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, kako su kazali, odlučili su da na Margiti ostanu samo četiri čuvara Sinjajevine, od koji su se trojica - Vladeta Vlado Bojić, Radoš Rašo Vučinić i Radoje Pujo Čobeljić, još prije mjesec zakleli da će, ako treba, za Sinajevinu dati život.

"U Logoru II napravljenom na Bunarinama, takođe će biti narodna straža, a ostali će biti na lokacijama sa kojih vrlo brzo mogu doći da brane planinu, ako odlazeći multipraktik ministar krene da sprovede u dijelo svoj suludi uništiteljski naum i izvede minobacače na Sinjajevinu. Bez obzira što smo prepušteni sami sebi, još jednom, sa Sinjajevine poručujemo da ćemo je sačuvati, makar za nju morali da damo živote", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније