Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Autor: I. P. [ Izvor: rtcg.me ]

17. 11. 2020. 08:48 >> 16:18
6

STAV STRUKE

Spajanje četiri resora u jedan nije dobra ideja

Objedinjavanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministarstvo, nakon svih uspjeha koja su zasebno ostvarili u prethodnom periodu, nije dobra ideja, ocijenili su predstavnici akademske zajednice u Crnoj Gori.

Podsjećamo, mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić predložio je spajanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministartvo, na čijem bi čelu bila Vesna Bratić.

Rediteljka Marija Perović kazala je kako se nada da će prevladati razum, te da takav predlog ipak neće proći. Smatra da bi bila velika greška da se četiri resora spoje u jedan.

"Mi spadamo pod prosvjetom i kulturom, a i fakultet kojem radim naginje Ministarstvu kulture. Vidite koliko je to komplikovano izgovoriti. Osobito kad kuburimo s finansijama, onda se nekad oslonimo i na Ministarstvo nauke, jer je nauka i umjetnost. Neko bi mogao da zaključi da je za nas idealno da idemo u jedno ministarstvo, koje će odjednom da razumije sve naše potrebe. Međutim, u ovoj situaciji i krizi, ogromna je greška ključna ministarstva, namjerno ću reći ključna, za opstanak ideje, misli i obrazovanja, svesti pod jedno ministartstvo i odgovornost prebaciti na jednu osobu", rekla je Perović.

Sve to je, smatra ona, "uslovno rečeno malo suludo i malo bogohulno".

"Iskreno se nadam da će biti razuma i da predlog neće proći. Kad god se štedi, štedi se na kulturi, obrazovanju, nauci, sport ne bih ni komentarisala, ne u smislu da nije važan, već zato što se u to ne razumijem", pojasnila je ona.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore prof. dr Đurđica Perović kazala je u Jutarnjem programu TVCG da bi trebalo razmisliti o takvoj ideji: "Povezivanje dva ministarstva da, ali četiri ni u kom slučaju".

To bi, kaže, bio predimenzioniran resor, jer su u pitanju četiri heterogena i dinamična ministarstva, "pa bi artikulisanje potreba bilo kojeg od tih ministarstava bilo jako teško u tako velikom budućem ministarstvu".

"Univerzitet Crne Gore je naslonjen na resore prosvjere i nauke, potreban je senzibilitet da bi se prepoznale potrebe UCG od oba ministarstva. Treba razmisliti, racionalizacija da, ali ona koja bi bila postupna", rekla je prof. Đurđica Perović.

Bivši ministar prosvjete i nauke, prof. dr Slobodan Backović, kazao je da nije jasno što je cilj takve ideje.

Podsjeća da su prosvjeta i nauka nekada činili jedna resor, ali da su se podijelili 2010. To odvajanje je, kako je istakao, dovelo do toga da smo imali narastanje programa, projekata i aktivnosti.

"Da bi došli do toga da to ministarstvo bude ocijenjeno kao jako dobro. Sport je bio kasnije priključen prosvjeti i poslije odvajanja sport je dobio mogućnost da samostalno ulaže i planira razvoj sporta u Crnoj Gori. Svjedoci smo da je sport u zadnjih pet godina imao velike uspjehe. Kultura se nije spajala, jer je ona dosta specifična. Ako znamo sve to, i sad pokušavamo da sva ta ministarstva koja su vodila uspješne politike, spojimo u jedno, nije jasno što je cilj, i zašto treba da se to radi", kaže Backović. 

Na pitanje da li se ide ka uvođenju vjeronauke u sistem obrazovanja, Backović je rekao: "Učenje vjerovanju se obavlja u vjerskim objektima, a nauke u školama, i to je jasno odvojeno u sekularnoj državi kakva je naša".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније