Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

17. 11. 2020. 19:42 >> 20:15
13

KATNIĆ

Srpsko tužilaštvo se grubo umiješalo u proces u CG

Uzimanja obavještenja od Mirka Velimirovića, pravnosnažno osuđenog u krivičnom postupku „terorizam u pokušaju“, predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države, ocijenio je glavni specijalni tuižilac Milivoje Katnić.

On je u odgovoru na dopis Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, koje je dostavilo prepis službene bilješke o obavještenju prikupljenom od Velimirovića, ocijenio da se, ometajući dokazivanje, srpsko Tužilaštvo grubo umiješalo u krivični predmet koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore.

Katnić je dodao da je u tom predmetu sproveden izviđaj, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji.

On je, između ostalog, u odgovoru podsjetio da je u Crnoj Gori u cjelosti sproveden krivični postupak u kome je donijeta prvostepena osuđujuća presuda za sva okrivljena lica, a trenutno se nalazi u fazi žalbenog postupka pred Apelacionim sudom.

Kako je naveo, nadležni organi Srbije su, tokom faze istrage, odbili da preuzmu krivično gonjenje srpskih državljana Predraga Bogićevića i Nemanje i Ristića, a istovremeno su odbili da te okrivljene izruče radi sprovođenja krivičnog postupka u Crnoj Gori.

„Vaš posljednji postupak uzimanja obavještenja u svojstvu građanina od pravnosnažno osuđenog Velimirovića u krivičnom postupku „terorizam u pokušaju“, predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države“, kazao je Katnić.

On je dodao da to, u odnosu na ovaj postupak, nije usamljeni slučaj.

„U konkretnom slučaju mogli ste da saslušate Velimirovića na okolnosti postojanja osnova ili osnovane sumnje da je neko, uključujući i glavnog specijalnog tužioca, izvršio krivično djelo, ali nijeste mogli prikupljati obavještenja na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja je ovo lice već pravnosnažno osuđeno“, istakao je Katnić.

Kako je kazao, u vezi krivično pravne stvari, o kojoj se Velimirović izjašnjavao u srpskom Tužilaštvu, već je sproveden izviđaj, istraga, sproveden je glavni pretres, nakon kojeg je Viši sud u Podgorici donio prvostepenu presudu, a u toku je i postupak po žalbi pred Apelacionim sudom.

„S obzirom na navedeno, a imajući u vidu brojne dokaze koje Vam uz ovaj odgovor dostavljamo, nadam se da ćete ovoga puta postupiti profesionalno i da ćete, u skladu sa zakonima Srbije, i prije svega tužilačkom etikom koju ste do sada zanemarili, pokrenuti postupak utvrđivanja krivične odgovornosti prema licima koja su izvršila najteža krivična djela kako je to i navedeno“, zaključio je Katnić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније