Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

18. 11. 2020. 06:16   >>  06:17

PRIJAVLJENE NUSPOJAVE

Lijek za terapiju kovid infekcije šteti jetri?

Jedan lijek koji se primjenjuje za terapiju COVID-19 infekcije može izazvati oštećenja jetre, saopštili su Dnevnim novinama iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED), ne precizirajući o kom lijeku je riječ.

Kako su naveli, nakon procjene dospjelih prijava na neželjena dejstva lijeka, utvrđeno je da u ovom slučaju postoji mogućnost da je neželjeno dejstvo povezano sa primjenom tog lijeka.

“Prijavljen je jedan slučaj oštećenja jetre za koje je prijavljena sumnja da je prouzrokovano primjenom lijeka za terapiju COVID-19 infekcije. U ovom slučaju procijenjeno je da postoji mogućnost da je prijavljeno neželjeno dejstvo povezano sa primjenom tog lijeka, pri čemu su poremećaji jetre poznati kao neželjena dejstva koja se rijetko javljaju prilikom njegove primjene i kada se koristi u indikacijama za koje je taj lijek odobren”, kazali su iz CInMED.

List podsjeća na ranije saopštenje ove ustanove, prema kojem je od početka pandemije bilo pet sumnji na neželjeno dejstvo lijeka kod COVlD-19 pacijenata.

Riječ je o, kako su pojasnili, ljekovima koji se koriste za terapiju COVID-19 infekcije, ali i ljekovima primijenjenih za terapiju hroničnih oboljenja kod pacijenata oboljelih od COVID-19.

Što se tiče ostalih prijava, njihova procjena je takođe završena, ali, kako iz CInMED navode, utvrđeno je da je u tim slučajevima COVID-19 potencijalno neželjeno dejstvo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније