Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 11. 2020. 14:39   >>  15:25

CDT PREDLAŽE

Osnovati fond za borbu protiv dezinformacija

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predložio je osnivanje fonda za borbu protiv dezinformacija koji će pomoći održivost medija, omogućavajući im da unaprijede svoje izvještavanje i promovišu novinarstvo kao posao koji se radi isključivo u javnom interesu.

Iz te NVO pozivali su sve one medije koji su spremni da poštuju pravila profesionalnog novinarstva i transparentnosti funkcionisanja medija da podrže našu inicijativu.

"Iskustvo nas uči da gotovo svaki važan događaj pokreće talase dezinformacija iza kojih stoje različiti akteri ili zainteresovane strane. Litije, pandemija korona virusa, izbori, formiranje nove Vlade, smrt mitropolita SPC Amfilohija Radovića, čak i izbori u SAD uzrok su za širenje medijskih manipulacija koje nanose ozbiljnu štetu ovom društvu", navodi predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

Dezinformacije su, kako navodi, postale ozbiljna prijetnja demokratiji i društvenom razvoju, zbog čega su mnoge zemlje započele niz različitih aktivnosti kako bi odgovorile na ovaj problem i poboljšale otpornost društava.

"Međutim, Crna Gora nije među tim državama, i u prethodnih nekoliko godina osim generalne osude i etiketiranja medija koji objavljuju dezinformacije, Vlada nije preduzela aktivne korake u borbi sa ovim fenomenom. CDT je, na osnovu dokumentacione baze formirane kroz rad platforme Raskrinkavanje.me, ali i komparativne analize modela koje implementiraju razvijene demokratije, već davao predloge za zakonodavne i institucionalne promjene, ali i za pokretanje saradnje sa medijima i drugom zainteresovanim akterima u borbi protiv dezinformacija", piše u saopštenju.

Jedan od tih predloga je i pokretanje posebnog fonda za podršku medijima u borbi protiv dezinformacija, koji bi se finansirao iz državnog budžeta.

"Iz fonda bi bili podržani projekti medija koji su usmjereni na provjeru tačnosti činjenica u okviru redakcija, uključujući finansiranje novinara, obuku osoblja, uvođenje novih alata i tehnologija za provjeru činjenica i sl. Snažni i nezavisni mediji su presudni za razvoj zdrave demokratije, i u vremenu „post-istine“. Mediji koji proizvode tačne, pouzdane i kvalitetne vijesti, oni koji znaju da su moguće greške i te greške su spremni da priznaju već dugo su ugroženi od politički ili ekonomski motivisanih kreatora dezinformacija, pojedinaca i organizovanih grupa koje ih šire i koje svojim djelovanjem guše medijski prostor i onemogućavaju kvalitetno i objektivno informisanje građana", piše u saopštenju. 

Usvajanje inicijative, dodaje se, treba da prati dijalog između Vlade i predstavnika medija o mogućim modelima saradnje uz javno demonstriranje posvećenosti suzbijanju dezinformacija, kroz neku vrstu sporazuma ili zajedničke izjave.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније