Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 11. 2020. 22:02 >> 22:02

ISOP SKLONIŠTE

Zbrinuto 50 žrtava trgovine ljudima

Od otvaranja ISOP Skloništa za žrtve trgovine ljudima, uspješno je zbrinuto 50 potencijalnih žrtava i žrtava trgovine ljudima, od čega 43 stranih i 7 crnogorskih državljana, saopšteno je iz te organizacije.

"Tim ISOP Skloništa je za vrlo kratko vrijeme od svog formiranja ostvario rezultate koji govore u prilog da je naše Sklonište itekako relevantno, sposobno i spremno da odgovori svakom izazovu kada je riječ o zaštiti žrtava trgovine ljudima o čemu govori činjenica da smo mi za 11 mjeseci postojanja zbrinuli 50 potencijalnih žrtava i žrtava trgovine ljudima, dakle mnogo više nego što je to uradilo prethodno Sklonište u kojem je tokom 2019 bilo svega 2 žrtve dok je za period od 01.01.2012. do 31.12.2018. identifikovano ukupno 30 potencijalnih žrtava, tako da se i ona sumnja i skepticizam koji je bio prisutan na početku našeg rada u decembru prošle godine kad smo postali prva i jedina specijalizovana ustanova za smještaj žrtava trgovine ljudima, u potpunosti uklonila i iščezla", navodi  se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić. .

ISOP Sklonište za žrtve trgovine ljudima, kako je ocijenjeno, pruža sigurno i bezbjedno okruženje i smještaj, podršku i pratnju lica od povjerenja, psiho-socijalnu podršku, zdravstvenu zaštitu, radno-okupacione aktivnosti, kulturno-zabavne i sportske aktivnosti i pravnu pomoć pri ostvarenju svojih prava.

"S tim u vezi, posebno bismo napomenuli da smo postigli vrlo bitne rezultate u obrazovanju naših korisnika/ca gdje bismo ukazali na dvoje korisnika koji su u naše Sklonište došli u potpunosti nepismeni i za period od tri mjeseca na testiranju u državnoj obrazovnoj ustanovi, oni su iskazali znanje na nivou četvrtog razreda i bili uključeni u redovno obrazovanje, kao i ostali korisnici/ce za koje smo u saradnji sa nadležnim obrazovnim ustanovama obezbijedili redovno školovanje", dodaje se u saopštenju.

Radonjić navodi da su organi državne uprave koji su zaduženi za istražne radnje i preventivu u ovoj godini vrlo napredovali o čemu i govori činjenica da su svih 50 korisnika/ca našeg Skloništa bili smješteni po Rješenju nadležnog centra za socijalni rad nakon policijske obrade.

"Što je pred tim ISOP Skloništa stavilo veliki izazov, na šta smo, kako je u prethodnom objašnjeno, dali adekvatan, pravovremen i nadasve za potencijalne žrtve i žrtve trgovine ljudima optimalan odgovor kojim smo uložili napore da sve naše korisnike osnažimo u optimalnom roku za samostalan i nezavisan život, ali nam takođe daje i dodatnu odgovornost da javnosti ukažemo na ovaj vrlo uznemirujuć podatak koji govori o tome da ni Crnu Goru ne zaobilazi fenomen trgovine ljudima i da svi zajedno moramo edukovati širu javnost u cilju prevencije postanka žrtvom trgovine ljudima'', poručio je Radonjić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније