Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

20. 11. 2020. 06:41   >>  06:41 1

GRAĐANI TVRDE

Nestašica bromazepama i trakica za dijabetes?

Građani se žale da već nekoliko sedmica u državnim apotekama Montefarma kao ni u onim privatnim koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje nema terapije za smirenje „bromazepam” od 1,5 mg, pa su primorani da kupuju drugi lijek ili uzimaju zamjenu, piše Dan.

Građani koji su se ovim povodom obratili Danu navode i da nema jednog dijela terapije za kardiovaskularna oboljenja, pa je kupuju kod privatnika.

Iz Udruženja roditelja djece sa dijabetesom Beta saopšteno je da djeca i mladi u Crnoj Gori imaju problem sa nabavkom trakica za mjerenje šećera jer je poslednjih nekoliko sedmica u apotekama otežano snabdijevanje.

Mnogi roditelji su uznemireni zbog toga, dok nadležni najavljuju da će za koji dan taj problem biti riješen i da nema razloga za paniku.

“Korona ne smije biti opravdanje da dođemo u situaciju da djeci nedostaju trakice, lancete ili bilo koje drugo sredstvo i lijek neophodan za život i normalno funkcionisanje”, kazao je dr Nebojša Gulić iz Udruženja roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta Crna Gora.

Iz te organizacije podsjećaju da je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa ove godine ograničeno globalnom pandemijom virusa korona.

Ocjenjuju da problemi sa kojima žive djeca sa ovom hroničnom bolešću ostaju isti, a trenutno postoji i strah od toga kako će njihov organizam reagovati ukoliko se zaraze koronom, mada je nekoliko njihovih članova bilo pozitivno i simptome su dobro podnijeli.

“Iako znamo da su hronični bolesnici u najvećoj opasnosti od korone, odnosno da postoji velika mogućnost da se njihovo stanje iskomplikuje, sa djecom oboljelom od dijabetesa tip 1, zasad, nemamo takva negativna iskustva. Nekoliko djece iz našeg Udruženja preležalo je virus korona bez komplikacija, što može da donekle umiri ostale roditelje”, objasnio je Gulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније