Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 11. 2020. 18:42   >>  19:00 19

ZBOG SMRTI IRINEJA

Dan žalosti u nekoliko crnogorskih opština

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević proglasio je Dan žalosti u ponedjeljak, dok su njegove kolege iz Herceg Novog i Berana, Stevan Katić i Dragoslav Šćekić, Dan žalosti proglasili u nedjelju, zbog smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. I iz Opštine Plužine saopštili su da će nedjelja, 22. novembar, biti Dan žalosti na području te opštine.

 

Herceg Novi

Iz kabineta Katića rekli su da se Dan žalosti obilježava isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Herceg Novi, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji je osnivač Opština Herceg Novi i objektima mjesnih zajednica.

"Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti. Za vrijeme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima. Lokalni javni emiter Radio-televizija Herceg Novi će svoj program prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, na način što će emitovati program koji po svojoj prirodi odgovara obilježavanju ovog dana", nabode u odluci.

Berane

Iz kabineta Šćekića takođe su kazali da su zastave na zgradi Opštine Berane, kao i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština, spuštene na pola koplja.

"Nedjelja 22. novembar proglašava se Danom žalosti na teritoriji opštine Berane zbog upokojenja Njegove Svetosti patrijarha srpskog, Gospodina Irineja. Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Berane, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, kao i zabranom emitovanja muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima. Odluka stupa danom donošenja", piše u odluci.

Plužine

U Opštini Plužine su istakli da je patrijarh Irinej bio obrazac kako treba da se živi, besjedi i služi Bogu.

“Neustrašiv, hrabar, sav predan služenju Bogu i svom rodu. Ostaće upamćen kao najljepši biser u nizu bogoslužitelja naše svetosavske crkve”, naveli su.

Dodaju da će zastave na zgradi Opštine biti spuštene na pola koplja.

“Organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti. Za vrijeme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima”, navodi se u odluci Opštine Plužine.

U Srbiji je zbog smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo jutros od posljedica koronavirusa, proglašena trodnevna žalost od danas, do nedjelje, 22. novembra.

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da će liturgija povodom smrti patrijarha Irineja biti služena u nedjelju, 22. novembra, u hramu Svetog Save, na Vračaru, sa početkom u 9.00 časova, a u nastavku opelo, kao i da će njegovo telo biti sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније