Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 11. 2020. 19:56   >>  22. 11. 2020. 08:53 5

SADŽAKOV

Pri izboru patrijarha odlučiće i sreća

Povodom odavanje pošte preminulom patrijarhu SPC-a Irineju u Hramu svetog Save u Beogradu, sociolog religije Slobodan Sadžakov izjavio je za Dnevnik da je situacija možda malo bolja nego u Podgorici, ali da se ne može reći da se poštuju mjere. Sadžakov ističe i da se već lictira o Irinejevom nasljedniku, ali, kako kaže, SPC je jedina u pravoslavnom svijetu koja bira patrijarha žrijebom, te da će između tri kandidata ipak odlučivati i malo sreće.

Sociolog religije, Slobodan Sadžakov, nadao se da će građani Srbije naučiti nešto iz, kako kaže, podgoričkog scenarija kada je preminuo mitropolit Amfilohije i kada je, kako ocjenjuje, došlo do neodgovornog ponašanja i i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore. Za razliku od podgoričke situacije, u Srbiji su mjere tek malo ublažene. Medicinsko osoblje je prilikom ispraćaja patrijarha Irineja iz bolnice na Karaburmi nosilo maske.

"Ali vidimo sad da u Hramu da takođe ima tog celivanja, većina ljudi ne nosi maske, patrijarh je, istina, izložen u staklenom kovčegu, ali i dalje je to toliko masovno, i dalje se ne može reći da se poštuju mjere. Eto, možda je malo bolje nego podgorički scenario, vjerujem da će ovo posebno kada se obavi sahrana, a imajući u vidu da će biti jako puno ljudi, da će doći do slične situacije i do eksplozije korone, koja je svakako u jednom stadijumu da ugrožava zdravstveni sistem i srpsko društvo", kazao je sociolog religije Slobodan Sadžakov.

Iako patrijarh Irinej još nije sahranjen, kaže Sadžakov, već se lictira o njegovom nasljedniku. Kaže da se pominje i uticaj politike na izbor narednog patrijarha, ali i podsjeća na komplikovanu proceduru izbora.

"Mislim da SPC jedina u pravoslavnom svijetu bira sada patrijarha žrijebom. Tako da tu odlučuje malo i faktor sreće iako prethodnici SPC to nazivaju prizivom svetog duha i koriste hrišćansku patetiku. Od 3 kandidata koja dobijaju nadpolovično većinu, prosto izvlačenjem iz koverte bira se patrijarh", dodaje Sadžakov.

Upravo zbog takve procedure izbora patrijarha, kaže, nemoguće je predvidjeti ko je Irinejev nasljednik. Treba sačekati, zaključuje Sadžakov, da se vidi ko će biti trojica kandidata, a potom i patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније