Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2020. 11:25 >> 11:32
5

KOR PISAO BEČIĆU

Obustaviti vojne aktivnosti na Sinjajevini

Kolicija za održivi razvoj (KOR) uputila je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću pismo sa molbom da preko Savjeta za odbranu i bezbjednost utiče da se obustave sve vojne akstivnosti na Sinjajevini čime bi se, kako su kazali, i završio protest na toj planini i više ne bi bili ugroženi životi demonstranata.

Aleksandar Perović, Ekološki pokret "Ozon“, Milan Sekulović, Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu", Biljana Gligorić, NVO Expeditio, Milica Boca, NVO “Ne bacajte Boce”, Miloš Lazarević, Građanska inicijativa “Dalje nećeš moći” i Veljko Bulatović, Ekološki pokret Bukovica ispred Koalicije za održivi razvoj (KOR), konzorcijuma ekoloških nevladinih organizacija i ekoloških aktivista uputili su pismo Bečiću sa zahtjevom da shodno svojim nadležnostima utičete da se spriječe dalje vojne aktivnosti na planini Sinjajevini.

Oni napominju da već od 16. oktobra traje neprestani protest stočara, ekoloških aktivista i drugih građana.

"Oni svojim tijelima i prisustvom na terenu onemogućavaju Vojsci Crne Gore da izvrši bojevna gađanja na sinjajevinskim pašnjacima", navodi se u pismu.

Podsjećaju da je Sinjajevina najveći pašnjak na Balkanu, a drugi po veličini u Evropi.

"Ona je dom za više od 22 hiljade ljudi, dok se pašnjak koristi od strane više različitih plemena širom Crne Gore. Ona je pozicionirana između NP Durmitor (koji je kao prirodna svetska baština pod zaštitom UNESCO-a) i NP Biogradska Gora (takodje nominovan za UNESCO status) , a u kontakt zoni Durmitora i Sinjajevine se nalaze još dva lokaliteta koja su kulturna svetska baština - Stećci Bare Žugića i Grčko groblje, oba pod UNESCO zaštitom", navodi se u pismu.

KOR u pismu navodi da je UNESCO pokrenuo inicijativa da "Vlada Crne Gore nominuje i Sinjajevinu za WH status prirodne svetske baštine, ali za pomenutu kandidaturu odlazeća Vlada nije pokazala razumijevanje, naprotiv".

"Na pitanje šta se krije iza presedana da Vlada jedne države odbacuje mogućnost proglašenja dijela svoje teritorije za svjetsku baštinu - odgovor nam je dalo Ministarstvo odbrane koje ovih dana pokušajem izvođenja bojevih gađanja na pašnjacima ove planine. Uprkos protivljenju mještana i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitiom životne sredine, Vojska već danima obilazi teren, te vrši pripreme za izvođenje vojne vježbe koja bi ugrozila, odgovorno tvrdimo, i životnu sredinu i razvojnu perspektivu ovog prirodnog dragulja Crne Gore", navodi se u pismu.

KOR navodi da su u tom udruženju ekoloških NVO sigurni da Bečić zna o čemu se radi i, kako su kazali, upravo zbog toga mu se obraćaju, vjerujući da su javni argumerntovani dijalog i transparentnost osnovna načela demokratije, pa, kao dodaju, shodno tome prepoznaje opravdanost žrtve koju su Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu i stočarska zajednica Sinjajevine podnijeli kako bi zaštitila javni interes.

"Zabrinuti za zdravlje ljudi, građana Crne Gore, koji 39 dana borave na terenu na kojem je planiramo gađanje minobacačima, što je u ovom vremenu prevaziđeni model odbrane, nadamo se da ćete shodno svojim nadležnostima uticati da se spriječi devastacija i ugrožavanje života odgovornih građana. Stoga Vas molimo da preko Savjeta za odbranu i bezbjednost utičete da se obustave sve vojne akstivnosti na Sinjajevini čime bi se i završio protest na toj planini, te više ne bi bili ugroženi životi demonstranata", navodi KOR u pismu Bečiću.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније