Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2013. 12:31 >> 12:31
2

BOLJI USLOVI

U Podgorici ljepše studiranje

Studenti smješteni u novoizgrađenom studentskom domu u Podgorici veoma su zadovoljni uslovima koje imaju u novom objektu, a kako kažu, najvažnije je što imaju mir potreban za učenje, posebno sada kada su u toku prvi kolokvijumi.

Novi studentski dom u Podgorici, sa 462 mjesta, svečano je otvoren 30. septembra. Izgrađen je po najsavremenijim svjetskim i ekološkim standardima, a izgradnja je koštala oko osam miliona eura.

Izgradnja je realizovana po modelu javno-privatnog partnerstva. Kompanija "Kroling" iz Danilovgrada ugovorom se obavezala da narednih 30 godina održava i upravlja domom, te pruža uslugu smještaja studentima, nakon čega će ovaj objekat preći u vlasništvo države.


U novom domu žive studenti iz svih krajeva Crne Gore.

"Koliko ja znam, svi u domu su zadovoljni uslovima. Imamo sale za učenje, računarsku salu, sobe su prostrane, a bitno je i što svaka soba ima kupatilo, za razliku od starog doma", kazala je Svetlana Dašić iz Plava, studentkinja prve godine Građevinskog fakulteta.

Ona ističe da u novom domu uvjek mogu učiti bez ometanja, kako u svojim sobama, tako i u čitaonicama kojih ima tri. Do sada nije bilo problema, za red u domu zadužena je agencija koja se bavi obezbjeđivanjem ljudi i objekata.

 

Takođe, studenti na raspolaganju imaju i računarsku salu, studentski bife, a uskoro će dobiti i fotokopirnicu i teretanu.

Brucoš sa Prirodno-matematičkog fakulteta Velimir Turković kaže za Portal RTCG da mu se posebno sviđa to što svaka soba ima pristup internetu, pa je savladavanje gradiva umnogome lakše, jer ne moraju da izlaze ako su im potrebne informacije mimo predavanja i knjiga. Takođe, na taj način mogu da budu svakodnevno u kontaktu sa porodicom.

"Za većinu brucoša, ovo je prvi put da su odvojeni od porodice, naravno da nam nedostaje rodni grad, ali ovdje nam je lijepo. Kao i kod roditelja, i ovdje se moraju poštovati određena pravila, ali su ona fer", rekao je Velimir.

A pravila su - zabranjeno uništavanje inventara, lijepljenje postera na zidovima, zabranjeno je pušenje, unošenje alkohola, narkotika, oružja. Studenti takođe ne smiju da kockaju, prodaju robu i organizuju političke stranke, političke skupove i organizovano da propagiraju sekte. Makar tako piše u brošuri.

"I pored pravila, ne osjećamo da smo ograničeni bilo čime. Možemo da izađemo i uđemo iz doma kad god hoćemo, a možemo u unutar doma da se poslužimo čajnim kuhinjama kojih ima na svakom spratu", kazao nam je Velimir.


Studenti su kazali da su sobe veoma komforne, 126 je dvokrevetnih i 70 trokrevetnih, među kojima su i one za studente sa posebnim potrebama, svaka ima klima uređaj, ali ono što nedostaje su, kako kažu, terase, na kojima bi mogli da suše opranu garderobu. Ipak, i taj problem uskoro bi trebao da bude riješen, jer, kako saznajemo, planirana je izgradnja vešeraja u prizemlju objekta.

Posebno ističu da uvjek ima tople vode za tuširanje, zahvaljujući solarnim panelima na krovu objekta, što govori koliko se vodilo računa o energetskoj efikasnosti.


Zadovoljni su i stanarinom. Mjesečno, za smještaj u domu moraju da izdvoje po 22,5 eura, dok ostatak, tj. 90 eura, plaća Ministarstvo prosvjete i sporta.

"Smještaj je skuplji nego u starom domu, ali kad uporedimo uslove, novac koji izdvajamo za stanarinu i nije veliki", kazala je Velimirova koleginica sa PMF-a Nina Čuljaković iz Mojkovca.

Ona otkriva da se, pored učenja, nađe vrijeme i za druženje. Svaki fakultet iz univerzitetskog kompleksa s vremena na vrijeme organizuje žurke, kako bi se studenti bolje upoznali.

"Od obaveza nijesmo bili u prilici da bolje upoznamo Podgoricu, ali zato na žurkama možemo upoznati kolege i "komšije" sa drugih spratova", rekla je Nina.

Prioritet i novi dom u Nikšiću

U Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore, kada su u pitanju infrastrukturni objekti, zadovoljni su urađenim u proteklom periodu. Sada je glavni prioritet izgradnja novog studentskog doma u Nikšiću, kazao je za naš portal student povjerenik UCG Miloš Pavićević.



"Jako smo zadovoljni što su studenti u Podgorici dobili novi dom, čime uz već postojeće domove, sada ima oko 1400 mjesta i u najvećoj mjeri je riješen problem smještaja studenata kada je u pitanju glavni grad. To je trebalo studentima, ali i Podgorici kao najvećem studentskom gradu u Crnoj Gori", rekao je Pavićević.

Ističe da su u proteklom periodu uložena velika sredstva u stare domove - Plavi dvor i u dva doma u neposrednoj blizini zgrade Univerziteta.

Nakon Podgorice, na redu je Nikšić. Prvi tender za izgradnju novog studentskog doma u drugom po veličini crnogorskom gradu nije bio uspješan, kako saznajemo, zbog pojedinih administrativnih problema, ali i mimoilaženja u zahtjevima Ministartsva prosvjete i izvođača koji bi radili na izgradnji tog objekta.

"Studentski parlament, u saradnji sa resornim ministarstvom, radi na tome da u što kraćem roku počne izgradnja novog doma u Nikšiću. Kada bude izabran partner biće rekonstruisan jedan dio već postojećeg doma, a biće napravljena i nova zgrada, čime bi smještajni kapaciteti za studente u tom gradu bili zadovoljeni. Imamo obećanje iz Ministarstva prosvjete da se radi na tome, da postoji želja da se novi objekat napravi", kazao je Pavićević.



On je siguran da će dom u Nikšiću biti izgrađen kvalitetno kao novi u Podgorici, ali i po istom modelu.

"Pretpostavljam da će biti raspisani neki dodatni uslovi, da će biti revidirane neke stvari iz prethodnog tendera, kako bi se izbrao privatni partner, jer je u Podgorici novi dom urađen po modelu privatno-javnog partnerstva i to se pokazalo kao pun pogodak, a i iz Ministarstva su nam saopštili da je njihova želja da se izgradnja doma u Nikšiću realizuje po istom modelu", saopštio je Pavićević.

Sportska sala upotpunjuje studentski kompleks

Prije tri dana, podsjetimo, polaganjem kamena temeljca iza zgrade Univerziteta, ozvaničena je izgradnja sportske sale za studente, vrijedne 3,35 miliona eura. Predviđeno je da sala, površine tri hiljade kvadrata i kapaciteta 805 mjesta, bude završena za godinu.

Projektom je predviđeno da objekat sadrži prizemlje i sprat sa pratećim sadržajem i multimedijalnim centrom.

Osim višenamjenske dvorane za odigravanje utakmica košarke, rukometa, odbojke i drugih sportova, predviđene su i prostorije za novinare i obezbjeđenje.

Dvorana je prilagođena i za organizaciju koncertnih i raznih kulturnih manifestacija.

 

"Sigurno je da se u posljednje vrijeme dosta radi i na izgradnji infrastrukturnih objekata koji su, naravno, veoma značajni za studente, kako u pogledu smještaja studentske populacije koja broji više od 20 hiljada mladih ljudi, tako i u pogledu mogućnosti da se bave nekim nekim sportom ili da budu uključeni u kulturna dešavanja u sklopu svog slobodnog vremena", istakao je student povjerenik UCG.

Prema njegovim riječima, važno je da sala bude završena u predviđenom roku.

"Ukoliko radovi budu završeni u roku, imaćemo jedan dobar studentski kompleks, koji će činiti novi i stari studentski domovi zajedno sa sportskom salom. To može da služi na ponos glavnom gradu kao studentskom centru", kazao je Pavićević.

Ulagati i u druge univerzitetske centre

Osim Podgorice i Nikšića, i u drugim crnogorskim gradovima studenti zaslužuju bolje uslove.

"Veoma je značajno i ulaganje u drugim  crnogorskim gradovima gdje ima univerzitetskih jedinica. U Nikšiću, koji je studentski grad, nalazi se Filozofski fakultet koji pohađa više hiljada studenata, na Cetinju postoje tri Akademije, u Kotoru se nalaze Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Fakultet za pomorstvo, a i na sjeveru države su u posljednjih nekoliko godina otvoreni novi fakulteti. Treba ulagati u svim gradovima, naravno u skladu sa mogućnostima, uvažavajući finansijski trenutak koji nije ni malo povoljan. U Podgorici je to u velikoj mjeri realizovano i možemo da budemo zadovoljni", zaključio je Pavićević.

 

Ozren Zogović

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније