Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2013. 20:33 >> 20:34

INDEKS PROSPERITETA

Crna Gora na pola puta

Crna Gora zauzela je 71 poziciju u istraživanju Instituta Legatum o indeksu prosperiteta u 142 zemlje svijeta. Naša država je u ovom istraživanju pala za 14 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Najprosperitetniji, prema odgovorima anketiranih, su Norvežani, a slijede ih Švajcarci, Kanađani, Šveđani i Novozelanđani. U prvih deset su i Danci, Australijanci, Finci, Holanđani i Luksemburžani. Sjedinjene Američke Države zauzimaju 11. poziciju.

Od država regiona najbolje je pozicionirana Slovenija na 24. mjestu, slijedi Hrvatska  na 53., a Crna Gora na 71. mjestu. Srbija je zauzela 76. mjesto, kao i Makedonija, dok  BiH na nezavidnoj 97 poziciji.

Crna Gora je u ovom istraživanju za 14 mjesta lošije pozicionirana u odnosu na 2012. Lična sloboda je oblast u kojoj smo zabilježila najveći pad i to za čak 22 mjesta i to zbog netolerancije prema imigrantima.



 

Ankete sprovedene u Crnoj Gorili govore da 54,2 odsto ispitanika vjeruje da je korupcija rasprostranjena u biznisu i u vladajućim strukturama.

Svega 7,5 odsto ispitanika kazalo je da vjeruje da je sada pravo vrijeme za pronalazak posla.

Više od polovine ispitanika, tačnije njih 61,7 odsto kaže kako je Crna Gora dobro mjesto doseljenicima za život.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније