Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

24. 11. 2020. 16:22   >>  16:23 5

POLICIJA REAGOVALA

"Tužilaštvu draži scenario da se policija sukobi sa građanima"

Iz Uprave policije su poručili da je njihova osnovna nadležnost je da štite građane Crne Gore.

Policija je reagovala na saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva u kojem se, između ostalog, navodi da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno.

U reagovanju se poručuju da ne treba da ih podsjećaju na zakonom utvrđene nadležnosti jer to veoma dobro znaju, "već bez sujete apelujemo da efikasnije sprovodite aktivnosti iz vaše nadležnosti jer to građani očekuju od svih zajedno".

"Da li nam vi to dobronamjerno predlažete da prekinemo javna okupljanja upotrebom sredstava prinude i sukobimo se sa građanima naše države za čiju bezbjednost smo mi zaduženi? Da li vi to nas savjetujete da prekidamo javna okupljanja da bi vi nakon toga vodili postupke protiv policijskih službenika kao što to radite u Pljevljima, Kotoru Podgorici i Nikšiću?", navodi se u reagovanju Uprave policije.

Naglašavaju da Uprava policije odlično poznaje svoje nadležnosti.

"Ali izgleda je vama draži scenario da policija prema svojim građanima upotrijebi silu na ulici nego da vi radite svoj posao", poručuju iz UP.

Pojasnili su da, kada je riječ o javnim okupljanjima građana, policija može da djeluje na dva načina - da uđe u intervenciju koja se sprovodi na osnovu zakonskih ovlašćenja i na osnovu bezbjednosne procjene ili da dokumentuje događaj i o svemu obavijesti nadležno tužilšatvo koje nalaže dalje mjere i radnje na procesuiranju odgovornih lica.

"Mišljenja smo da smo postupili ispravno, da je naša bezbjednosna procjena bila ispravna, da bi prekidanje javnih okupljanja i ulazak u intervencije na okupljanjima gdje je prisutno više hiljada građana među kojima je bilo i djece i maloljetnih lica imalo nesagledive društvene, bezbjednosne i političke posljedice. Za tužilšatvo nema elemenata krivičnih djela ali ima elemenata da policija upotrebom sredstava prinude djeluje prema građanima Crne Gore", zaključuje se u saopštenju UP.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније