Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2020. 19:55 >> 20:03
1

NVO MLADI ROMI

"Zenka da preispita način realizacije projekata"

Samir Jaha, izvršni direktor NVO Mladi Romi, uputio je otvoreno pismo ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki, da još jednom razmotri ili, u krajnjem slučaju, poništi Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, zaštita prava roma/romkinja i egipćana/egipćanki za 2020. godinu cijeneći da raspodjela sredstava ovom Odlukom nije urađena u skladu sa zakonom i u javnom interesu.

 

Jaha se obratio u ime NVO Mladi Romi – Herceg Novi koja, kako kaže, već 15 godina radi na unapređenju položaja RE zajednice u Crnoj Gori.

"S tim u vezi, molim Vas da još jednom razmotrite ili, u krajnjem slučaju, poništite Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, zaštita prava roma/romkinja i egipćana/egipćanki za 2020. godinu cijeneći da raspodjela sredstava ovom Odlukom nije urađena u skladu sa zakonom i u javnom interesu", istakao je Jaha. 

Imajući u vidu rad svih organizacija u Crnoj Gori koje se bave pitanjima romske i egipćanske populacije, a čiji rad pomno prati,  Jaha je iskazao, utemeljenu sumnju da je donošenje ove Odluke praćeno priličnom netransparentnošću u odlučivanju, pristrasnošću, čime je prekršen zakon, a što im ukazuje na mogućnost postojanja određenih koruptivnih radnji tokom procesa donošenja ove Odluke.

"Uvidom u donešenu Odluku, kao i u ranije iz 2019. i 2018. godine konstatujemo da većina istih organizacija ili medjusobno povezanih dobijaju projekte čiji rad nije transparentan, što dovodi u sumnju da sredstva nisu utrošena namjenski, te da rezultati podržanih projekata ne daju konkretan doprinos inkluziji Roma. Neke organizacije su prilično skoro osnovane, od kojih su dvije prethodne godine, pa je nejasno na osnovu kojih kriterijuma ste odredili njihove kapacitete za realizaciju projekata", navodi se u otvorenom pismu. 

Ono što ih posebno zabrinjava je, kaže Jaha, i činjenica da rad većine gore navedenih organizacija nije prepoznat među samom romskom i egipćanskom zajednicom, što još jednom dovodi u sumnju način realizacije ovih projekata. 

"Na osnovu naših nalaza (o čemu Vas možemo vrlo detaljno informisati) većina organizacija svoj rad obavlja krajnje netransparentno. Osim informacije koju možemo pronaći na vašem sajtu da su dobile sredstva, ne postoji bilo koja druga javna informacija o realizovanim projektima navedenih organizacija. Na osnovu Javnog konkursa jedan od kriterijuma za raspodjelu je transparentnost, kvalitet projekta tj. programa kao i kapacitet rada nevladine organizacije, samim tim ovom odlukom gore navedeni kriterijumi nijesu ispoštovani kod većine organizacija koje su dobile sredstva poslednjom Odlukom Ministarstva", naveo je on. 

Zahtjevaju da ministar za ljudska i manjinska prava obavijesti javnost koje su to projekte navedene organizacije, kako i na koji način realizovale u proteklom periodu, ali i u kojoj mjeri su ti projekti uticali na unapređenje položaja RE zajednice.

"Pružanjem ovih informacija otklonili biste svu moguću sumnju da je došlo do zloupotrebe javnih resursa i nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta Crne Gore. Napominjemo da je iz istog budžeta izdvojeno, u protekle tri godine, 482 000 eura za finansiranje projekata nevladinih organizacija," istakao je on.

Samim tim su i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore poslali Zahtjev o slobodnom pristupu informacijama putem kojeg su, kaže Jaha, tražili uvid u izvještaje (narativne i finansijske) realizovanih projekata za 2018. i 2019. godinu jer većina informacija o realizovanim projektima nijesu javno dostupna.

"Ovaj Zahtjev je odbijen uz obrazloženje da će na taj način dostaviti informacije koje nisu u interesu zaštite ličnih podataka, što je protivno samom Zakonu. S tim u vezi naša NVO je uputila žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da shodno članu 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama („Službeni list Crne Gore“, br. 44/12 i 30/17) u kojem stoji da je organ vlasti dužan da omogući pristup informaciji dostavljanjem njene kopije podnosiocu zahtjeva, nakon brisanja dijela informacije kojem je pristup ograničen donese odluku da nam se nakon izvršene radnje brisanja spornih informacija dostave tražene informacije kako bi mogli ovu analizu dalje sprovesti do kraja i javnost obavijestili sa informacijama kako, kome i na koji način su sredstva iz budžeta u navedenim godinama potrošena za navedene aktivnosti.
Ovim putem želimo da Vas obavijestimo i da je NVO Mladi Romi – Herceg Novi u poslednjem periodu detaljno analizirala rad svih NVO u Crnoj Gori, čiji su se projekti bavili pitanjima RE populacije. Način dobijanja projekata, kvalitet implementacije i sama opravdanost projekata finasiranih iz Budžeta Crne Gore je kod odredjenih organizacija vrlo upitna," zaključuje u otovrenom pismu Zenki, izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније