Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

24. 11. 2020. 22:06   >>  22:06

OMBUDSMAN

Registrovano više slučajeva nasilja u porodici

Uprava policije je u prvih šest mjeseci ove godine registrovala 130 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, što je za oko 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada je registrovano 110, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Oni su povodom obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kazali da su slučajevi nasilja nad ženama i porodičnog nasilja rijetko izolovane i sporadične pojave i da je zbog toga potrebno jačati svijest javnosti o važnosti prijavljivanja tih djela.

Ocjenjuje se da pristup u kojem se nasilnički događaj posmatra izolovano od konteksta omogućava praksu blagog kažnjavanja, ako se izuzme postupanje sudova za prekršaje.

Iz Institucije Ombudsmana naveli su da će se samo adekvatnim odvraćajućim kaznama za nasilnike postići željeni efekat – da nasilnici ne postanu jači od porodice, institucija sistema i društva.

Iz te institucije rekli su da su brojke dobri pokazatelji ozbiljnosti situacije, kada je u pitanju prisutnost nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u crnogorskom društvu.

"Uprava policije je od 1. januara do 30. juna ove godine registrovala 130 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, a u istom periodu prošle registrovano je 110 krivičnih djela", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je registrovano 21 krivično djelo koje se dovodi u vezu sa nasiljem u porodici, a kvalifikovana su drugačije.

„Ova krivična djela počinjena su od strane 149 izvršilaca (131 muškog i 18 ženskog pola), nad 165 žrtava (od čega 114 ženskog pola)“, dodaje se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kazali su da su u prvih šest mjeseci ove godine registrovana 803 prekršaja u vezi sa nasiljem u porodici.

“Od 796 izvršilaca, 615 bilo je muškog pola. Prema informaciji dostavljenoj Zaštitniku, najveći broj krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti izvršen je tokom juna ove godine, dok je trećina prijavljena i procesuirana u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sudovi su prošle godine imali u radu 2.059 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Prema podacima dostavljenim Zaštitniku, prvostepeni sudovi za prekršaje u prvoj polovini ove godine imali su u radu 1.314 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Od čega 830 Sud za prekršaje u Podgorici, 269 Sud za prekršaje u Budvi i 215 predmeta Sud za prekršaje u Bijelom Polju”, precizirano je u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da se Sigurnoj ženskoj kući prošle godine javilo 600 osoba sa iskustvom porodičnog nasilja, dok je inicijalno savjetovanje pruženo čak 1.010 puta.

Kod nasilja u porodici, kako su naveli, rijetko se događa da je žrtva izložena samo jednom obliku nasilja.

“Već se vrlo često radi o sticaju više oblika nasilja kroz kontinuiran vremenski period, pa se stoga nasilje najuspješnije sprječava preventivnim mjerama i kvalitetnim i dugotrajnim programima resocijalizacije počinitelja, a manje represijom”, navodi se u saopštenju.

U instituciji Zaštitnika smatraju da je potrebno preispitati cjelokupnu politiku stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja i pronaći učinkovitiji model stalnog i privremenog stambenog zbrinjavanja žrtava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније