Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

25. 11. 2020. 15:23   >>  17:13 2

PISONERO

Zabrinutost EK zbog odluka Sudskog savjeta

Povodom odluke Sudskog savjeta da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru na ovu poziciju, osmi put za redom, iz Evropske komsije poručuju da su odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova već ranije izazvale zabrinutost, te da Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama u oblasti vladavine prava, uključujući i napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa.

U Briselu su TVCG kazali da su upoznati sa jučerašnjom odlukom Sudskog savjeta u Crnoj Gori da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru na ovu poziciju, osmi put za redom.

“Kako je naglašeno u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu, odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat su već izazvale zabrinutost u pogledu načina na koji Sudski savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira. Ovakve odluke takođe nisu u skladu sa preporukama GRECO-a o nezavisnosti pravosuđa, čije se ispunjavanje očekuje od Crne Gore”, navodi se u saopštenju portparolke Evropske komsije Ane Pisonero Hernandez.

Iz Komisije ističu da uopšteno govoreći, da bi napredovala dalje na svom putu ka EU, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama u oblasti vladavine prava, "uključujući i napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23".

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније