Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 11. 2020. 16:40 >> 16:40
16

ODLUKA OŠ "JUGOSLAVIJA"

Učiteljica Rada Višnjić dobila otkaz

Učiteljica barske Osnovne škole (OŠ) "Jugoslavija" Rada Višnjić, koja je preko vajber grupe pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira, dobila je otkaz, saopštila je direktorica te škole Biljana Vukmanović.

 

Vukmanović je navela da je nakon saznanja o tom događaju, shodno odredbama Zakona o radu i zakonskim ovlašćenjima, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti.

“Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu od 11. novembra, čiji je subjekat nadzora bila OŠ „Jugoslavija“, odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić”, kazala je Vukmanović.

Kako je navela, tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a u daljem postupanju utvrđene su činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjić počinila težu povredu radne obaveze.

Vukmanović je rekla da je na izricanje mjere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje Višnjić i ranije izrečena mjera.

"U obavezi sam da poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”, dodala je Vukmanović.

Kako je navela, nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

Vukmanović je podsjetila da Zakon propisuje da „obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem“, a nikako da se djeci protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska.

Prema riječima Vukmanović, postojeći zakoni i Statut škole jasno propisuju šta su nadležnosti odjeljenskog starješine, tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da je u pomenutom slučaju Višnjić prekršila brojne zakonske odredbe.

“U proteklom periodu od strane Višnjić u pojedinim medijima, pa čak i na jednoj TV stanici plasirane su brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja mog ličnog ugleda i kredibiliteta”, navela je Vukmanović.

Kako je kazala Višnjić je u etar, putem takvih medija, pustila brojne izjave koja su suprotne činjeničnom stanju i daleko od prave istine, a o čemu postoje validni dokazi.

“Djeca su naša svijetla tačka i uvijek razlog da idemo dalje. Zato svi mi, koji radimo u prosvjeti, osim što ih obrazujemo, imamo još jednu, mnogo važniju ulogu - da ih zaštitimo od svake zloupotrebe”, poručila je Vukmanović.

Ona je kazala da u OŠ „Jugoslavija“ radi izuzetno vrijedan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju misiju prosvjetnog radnika.

„Neću dozvoliti da ime škole u javnosti bude prepoznato po pojedincu za koga se vežu nemila dešavanja već ću, kao i do sad, nastojati da u prvi plan u svakom trenutku dospiju svi oni napori, rezultati, ideje i kvalitet koji su u našoj školi prepoznati, a iza kojih stoji veliki trud”, istakla je Vukmanović.

Ona je kazala da su, na funkciji koju obavlja, njena misija i zadatak poboljšanje uslova za rad u školi, unapređenje nastave, podrška nastavnicima i zaštita djece od bilo kakvog vida zloupotrebe.

“Nijedan pojedinac protivzakonitim djelovanjem ne može da uruši ono što se u procesu vaspitanja i obrazovanja u jednoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi gradi dugogodišnjim predanim radom i profesionalnim odnosom, a posebno ne da sebi da za pravo da uruši osnovna prava djeteta”, zaključila je Vukmanović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније