Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2013. 08:39 >> 08:48
7

OBOSTRANO POŠTOVANJE

Alfandari: Antisemitizma nema u Crnoj Gori

Kad sam prije dvije godine rekao da u Crnoj Gori antisemitizam ne postoji, čudno su me gledali neki izvan Crne Gore. Jevreji koji ovdje žive ne znaju šta je antisemitizam, izjavio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Jevrejske zajednice Jaša Alfandari.

On je najavio otvaranje škole u sklopu jevrejskog kulturnog centra, koja će funkcionisati po izraelskom nastavnom programu.

Alfandari je kazao da su na otvaranje sinagoge u ponedjeljak  u službenim prostorijama Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, pozvali predstavnike svih konfesija u Crnoj Gori i predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koji je u tom resoru zadužen za vjerska pitanja. Pozvani su, kako je poručio, i svi ljudi dobre volje i namjere.

„Aktivan broj članova Zajednice varira između 50 i 100. Veoma je teško te ljude privoljeti, mnogi razmišljaju šta ja imam od toga što ću da se priključim Zajednici. To je takozvana izgubljena generacija. Judaizam nije misionarska religija i silom ne želimo bilo kome to da namećemo. Cio taj proces animacije troši jako puno energije. Sinagoga kod Jevreja nije isključivo vezana za religiju. To je, zapravo, mjesto okupljanja. U sinagogi su se nekada održavale skupštine i vijeća. Međutim, suviše je rano davati ocjene, jer se dijete tek rodilo. Šta će to dijete biti, niko ne može da zna“, kazao je Alfandari.

Kako kaže, imaju veoma korektne odnose da Vladom Crne Gore, a razlog tome je što obje strane poštuju jedna drugu.

„Ne tražimo mnogo. Po zakonu nas sljeduje neki budžetski iznos koji dobijamo svake godine. Nikada nijesmo govorili da li je to malo ili mnogo. Ne mjerimo odnos Vlade po količini novca koji nam daje. Neke druge stvari su važne. Vlada je godinu dana nakon našeg osnivanja imala dovoljno sluha da najstariju religiju prizna kao zvaničnu, bez obzira koliko Jevreja ima u Crnoj Gori. Ista ta Vlada je, kada je pokrenuto pitanje gradnje sinagoge, mogla da kaže metar kvadratni placa košta 500, mi ga vama dajemo za 200 eura. Ne, oni su rekli izvolite. Plac smo dobili na poklon, pod uslovom da u roku od četiri godine moramo početi da gradimo“, rekao je Alfandari.

Na pitanje kakav je Jevrejske zajednice o pravima LGBT osoba, Alfandari je rekao da što se gej populacije tiče, zvaničan stav judeizma ide od jednog do drugog ekstrema.

„U judeizmu imate ultradesničarske ortodoksne grupe, a imate i ultralijevičarske ateističke grupe. Mi kao zajednica klonimo se i jednih i drugih. Član Zajednice može da bude svako, bez obzira na opredjeljenje i orijentaciju, sve dok taj neko ne čini stvari koje su kažnjive u skadu sa krivičnim zakonikom. Ni kao narod ni kao nacija nemamo pravo da sudimo. Opšte je poznato da Jevreji ne jedu svinjsko meso. Polovina moje djece jede svinjetinu, dok je druga polovina u životu nije okusila. Ja ne mogu ovom da kažem nemoj, a ovom jedi, jer svi imaju pravo na izbor. Suviše sam mali da bih mogao da odlučujem šta je ispravno, a šta ne. Cijela naša religija je koncipirana na principu slobode“, poručio je Alfandari.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније