Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 11. 2020. 11:30 >> 11:39

PROJEKAT

GA dio regionalnog odgovora na krijumčarenje migranata

NVO Građanska alijansa započela implementaciju projekta "Bezbjednost za ljude i granice - borba protiv krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu", čiji je nosilac Grupa 484. Aktivnosti, podijeljene u četiri klastera uticaće na bezbjednost I zaštitu granica, zaštita ljudskih prava i slobodu migranata.

Zapadni Balkan (ZB) je i dalje tranzitna ruta za iregularne migrante koji pokušavaju da dođu do Zapadne Evrope iz Turske.

“Migranti ilegalno prelaze granice, uglavnom koristeći alternativne metode i rute, kao i usluge krijumčarenja koje pružaju kako pojedinci, tako i organizovane kriminalne grupe. Krijumčareni migranti, a posebno oni najranjiviji među njima (žene, djeca, maloljetnici bez pratnje) pogođeni su različitim oblicima kriminala, kao što su nasilje, silovanje, krađa, kidnapovanje, iznuda i trgovina ljudima. Iako su smrtni slučajevi duž zapadnobalkanske rute rijetki, dešavaju se”, podsjećaju iz GA.

Krijumčarenje migranata konstantno je jedna od glavnih tema izveštaja EU o napretku zemalja ZB.

“Imajući u vidu da je to prekogranična pojava, države ZB treba da imaju regionalni odgovor na ovaj zajednički problem, a jedan od glavnih ciljeva treba da bude jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa na ZB razvijanjem jedinstvenog regionalnog odgovora na krijumčarenje migranata”, navodi se u saopštenju.

Projekat je osmišljen kao regionalni odgovor 7 OCD koje su udružene u Balkanski savjet za izbjeglice i migracije (BRMC) i DRC-a na gorući zajednički problem duž zapadnobalkanske migracione rute - krijumčarenje migranta.

“ Tokom projekta biće angažovano 90 OCD u procesu razvijanja „zaštitno-osjetljive“ prakse, kao i zakonodavnog i političkog okvira za suzbijanje krijumčarenja migranata u zemljama ZB. OCD će biti osnažene da mogu da razvijaju i sprovode nacionalne projekte sa ciljem spriječavanja krijumčarenja migranata i pružanja usluga krijumčarenim migrantima, razvijajući istovremeno saradnju sa državnim organima, medijima i akademskom zajednicom”, navodi se u saopštenju.

Projekat će, kako su kazali, doprinijeti razvoju sveobughvatnog zaštitno-osjetljivog upravljanja migracijama, na osnovu višedimenzionalnog partnerstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније