Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal RTCG

27. 11. 2020. 06:15 >> 23:54
2

ŠUNDIĆ ZA PORTAL

Javni servis po mjeri svih građana

Ne možemo biti nezadovoljni dvogodišnjim učinkom, ali u narednom periodu pred nama je puno posla i ulaganja da bi napravili Javni servis po mjeri svih građana Crne Gore, poručio je generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić.


On je, povodom 76 godina Radija i 56 godina Televizije Crne Gore, u intervjuu najmlađem mediju naše kuće - Portalu RTCG, kazao da su impozantni rezultati menadžerskog tima Javnog servisa koji je funkcije preuzeo u decembru 2018. godine.

Oni su, kaže Šundić, vidljivi kako na programsko-produkcionom, tako i na svim ostalim planovima. Generalni direktor RTCG kaže da je pažljiv i odgovoran odnos prema sredstvima poreskih obveznika, na planu finansija, rezultirao pozitivnim rezultatima, kako u 2018, tako i u 2019. godini.

"Pozicija čelnog čovjeka Javnog servisa je samo neupućenim udoban položaj. Crna Gora je duboko podijeljeno društvo, u kojoj se sve prašta sem uspjeha, a svaka polovina pledira da je njena istina, politička orjentacija ili vjerska opredijeljenost, najvažnija, ako ne i jedina", rekao je Šundić.U takvim uslovima, kaže on, teško je naći balans i obezbijediti nesmetano funkcionisanje sistema i rad uredničkih timova, koji se, navodi on, stalno kritikuju zašto nešto jesu ili nijesu objavili. "Svjesni smo toga i priznajemo nekada i svoje greške", poručio je Šundić. 

* Koji su to rezultati ostvareni tokom protekle dvije godine, a na koje ste ponosni kada je riječ o funkcionisanju Javnog servisa na čijem ste čelu?

"Menadžerski tim koji je došao u decembru 2018. ostvario je, tokom protekla 22 mjeseca, impozantne rezultate - kako na programsko-produkcionom, tako i na svim ostalim planovima, važnim za neometano funkcionisanje nacionalnih javnih servisa – Radija i Televizije Crne Gore. Ja bih istakao najvažniji, a to je da je za protekle dvije godine, preciznije od 3. decembra 2018, kada je ovaj tim preuzeo rukovodeće funkcije, RTCG sa uspjehom modernizovala tehnološke kapacitete i zamijenila svu radijsku i televizijsku opremu, staru nekoliko decenija, najsavremenijom na svjetskom tržištu. Ne možemo biti nezadovoljni dvogodišnjim učinkom, ali u narednom periodu pred nama je jako puno posla i ulaganja da bi napravili Javni servis po mjeri svih građana Crne Gore".

Projekat, za koji je Vlada Crne Gore opredijelila 17,8 miliona eura, odvijao se kroz nekoliko faza i najveći je od preseljenja u novi dom 1984. godine. Najprije je osavremenjena mobilna, a potom i studijska tehnika, tako da su na značajne jubileje - 75. godišnjicu Radija i 55. Televizije, ta dva medija ušla u svoje digitalno razdoblje. RTCG je danas jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Naime, svi televizijski kanali se proizvode i emituju u HD rezoluciji, a svi radijski nude vrhunski zvuk. Značajne benefite imaju i korisnici Portala, jer instalirano rješenje omogućava mnogo bolju i bržu vezu sa Radijom i Televizijom, odnosno značajno ubrzano plasiranje informacija putem internet platforme. Da je riječ o tehnici poslednje generacije potvrđeno je i iz austrijske kompanije 'Ridl komjunikejšns', koja navodi da je RTCG tokom prelaska sa analognog na digitalni sistem primijenila najsavremenije studijske, mrežne i komunikacione tehnologije. Podsjetimo, riječ je o firmi koja oprema takve TV spektakle, kakvi su Eurosong i Formula1".

* Javnost, koja finansira RTCG, zanima i kakvi su finansijski rezultati za 2018. i 2019. godinu? Dosta  spekulacija, često tendencioznih, je bilo na temu koliko RTCG dobija novca i u šta ga troši. Šta je prava istina?

"Pažljiv i odgovoran odnos prema sredstvima poreskih obveznika, na planu finansija rezultiralo je pozitivnim rezultatima, kako u 2018. tako i u narednoj 2019. godini. Tako je 2018. godina završena sa pozitivnim poslovnim rezultatatom od 651 hiljade 957 eura, a 2019. takođe, bilježi pozitivan predznak ispred broja 435 hiljada eura. Kada govorimo o izdvajanju za Javni servis RTCG, želio bih da naglasim da se radi o izuzetno značajnim sredstvima za državu i da svi mi u RTCG imamo pažljiv odnos prema tom novcu, ali i da javnost informišem da se često licitira pogrešnim ciframa.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu sredstva koja su predviđena za RTCG, su umanjena za milion i 400 hiljada eura. Za Javni servis prvobitno je opredijeljeno 14 miliona 991 hiljada i 300 eura, a potom je, rebalansom budžeta RTCG pripalo 13 miliona 591 hiljada i 300 eura. Radio i Televizija Crne Gore, dio sredstava koji joj pripada od poreskih obaveza građana, uredno i uplaćuje u budžet Crne Gore, a numerički izraz pokazuje da je riječ o milionskih iznostima. Obaveza za poreze i doprinose na zarade za 2018. godinu bile su dva miliona 921 hiljada eura; za  2019. godinu, čak tri miliona i sedam hiljada eura. U prvom polugođu tekuće, 2020. uplaćeno je milion 605 hiljada 381euro".

* U fokusu menadžmenta, tokom proteklog perioda bila je finansijska konsolidacija marketinških prihoda i priliva po osnovu tehničkih usluga. Kakvi su rezultati na tom planu?

"Ukupan prihod od oglašavanja u 2019. iznosio je preko 920 hiljada eura i to je uvećanje za 8,8, u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog marketinškog prihoda u 2019. godini, na direktne klijente odnosilo se preko 63 procenta; na agencije 36 odsto.

Za isti perod u 2018. pedeset i tri procenta je prihod direktnih klijenta, a 46,7   od agencija. Prihodi od tehnickih usluga u 2019. iznosili su preko 530 hiljada eura, a to znači da su u odnosu na 2018. uvećani za 66 proceneta, kada je prihodovano oko 318 hiljada eura. 

- Ukupan neto prihod Marketinga RTCG, za 2019. godine čine: 

*Televizija, Radio, Portal………928.911,72€. (1.123.983,18€, sa pdv)

*Tehničke usluge………………530.018,69€

*Ukupno………………………...1.458.930,41€.

RTCG ostvaruje prihode i po osnovu reemitovanja programa, tako da je 2018. u kasu ušlo preko 326 hiljada eura; naredne godine (2019.) prihod je 528, hiljada, a do 1. oktobra 2020. – 474 hiljade 591 euro. Novim Zakonom o Nacionalnom Javnom emiteru ostali smo bez marketinga u prime time-u od 20.00 do 22.00 časa i tako ostali bez značajnih materijalnih sredstava".

* Kako odgovarate na kritike na Vaš i rad tima na čijem ste čelu i da li su, po Vašem mišljenju, uvijek bile dobronamjerne?

"Pozicija čelnog čovjeka Javnog servisa je samo neupućenim udoban položaj. Crna Gora je duboko podijeljeno društvo, u kojoj se sve prašta sem uspjeha, a svaka polovina pledira da je njena istina, politička  orjentacija  ili vjerska opredijeljenost, najvažnija, ako ne i jedina. U takvim uslovima teško je naći balans i obezbijediti nesmetano funkcionisanje  sistema i rad uredničkih timova, koji se stalno kritikuju zašto nešto jesu ili nijesu objavili. Svjesni smo toga i priznajemo nekada i svoje greške. Upućivanje na njih smatramo dobronamjernim, ali činjenica je da je RTCG na udaru tendencioznih i zlonamjernih kritika i projektovanih afera u proteklom periodu. Centri moći su nama, kao i javnosti poznati i jasno je da njihova snaga leži samo u slabim institucijama i oslabljenoj RTCG. Djelimično u tome su i uspjeli, jer čestim smjenam generalnih direktora, RTCG se destabilizuje, kao i povjerenje u nju. Oko nas je čitava mreža političkih činilaca, određenih nevladinih organizacija i svih onih koji bi za rad ličnih interesa željeli da ostvare uticaj i imaju moć da uređuju Javni servis. Poruka njima je u RTCG se kreira i koncipira program i tako će biti dok sam ja na čelu ove kuće".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније