Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 11. 2020. 09:56 >> 10:31

GRUPA NVO

Tužba Upravnom sudu i krivična SDT-u

Grupa nevladinih organizacija najavila je da će podnijeti tužbu Upravnom sudu i krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Ministarstva kulture i odgovorih lica u tom resoru zbog, kako smatraju, nepravilnosti tokom raspodjele sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa "Razvijajmo kulturne navike!".

Grupa nevladinih organizacija koju čine Omladinski kulturni centar Herceg Novi, Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, ART 365, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje (CGO), NOVA Centar za feminističku kulturu, Korifej teatar, Umjetničko-muzičko udruženje "Scena" podsjeća da su podnijeli inicijativu Ministarsvu kulture za poništenje Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa "Razvijajmo kulturne navike!". Razlog je, kako su kazali nezakonitosti koje su pratile proces ocjenjivanja projekata i donošenja Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu tog Javnog konkursa.

"Nažalost, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i njegovi saradnici ostali su pri stavu da se takva Odluka primijeni", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da je ta odluka izazvala brojne kritike među stručnom i zainteresovanom javnošću.

Odluku smatraju proceduralno manjkavom, pa će, kako su najavili, pripremiti tužbu Upravnom sudu.

"Takođe, budući da postoje osnovane sumnje da je proces odlučivanja bio praćem netransparentnošću, konfliktom interesa i koruptivnim radnjama, i da postoje indicije o elementima organizovanog kriminala na relaciji procjenitelji – članovi komisija – nevladine organizacija, namjeravamo da podnesemo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je to moralo biti poznato svima koji su učestvovali u ovom procesu u Ministarstvu kulture, pa će, kako su kazali, zato prijava obuhvatiti i odgovorna lica u tom vladinom resoru.

"Nesporno je da Komisija nije bila nezavisno i objektivno kolektivno tijelo, a ostaje na nadležnim organima da utvrde i zašto ministar i njegovi saradnici nijesu prekinuli taj lanac nezakonitosti kroz poništenje Odluku koja je napravila ogromnu štetu javnom interesu i organizacijama u oblasti kulture", navodi se u saopštenju.

NVO podsjećaju da si aktivnosti koje sprovode u oblasti kulture uglavnom van fokusa donatora i stoga je, kažu, važna podrška iz Budžeta Crne Gore.

"Zato ćemo uložiti napore da se uspostave dugoročni sistemski mehanizmi koji mogu prevenirati slične situacije, jer je jasno da je postojeći sistem izmanipulisan i kompromitovan zahvaljujući manjkavostima Zakona o nevladinim organizacijama i spremnosti pojedinih članova/ica komisija da naprave nevjerovatne vratolomije kako bi pomogli sebi bliske NVO, ali i nespremnošću nadležnih u Ministrstvu da čuvaju javni interes i brinu se da novac poreskih obveznika budu raspodjeljivani zakonito i pravično", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније