Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2020. 20:15   >>  20:14

JOVETIĆ

Preciznije definisati odgovornosti Savjeta i menadžmenta

Ukoliko bude izmjena i dopuna Zakona o RTCG-u, preciznije bi se morale definisati odgovornosti članova Savjeta i menadžmenta, i definisati nadležnosti tog tijela, saopštio je za Dnevnik predsjednik Savjeta Ivan Jovetić, napominjući da ovaj saziv, kao i prethodni, radi profesionalno. Kada je riječ o prijedlozima da bi trebalo povećati broj članova NVO sektora u Savjetu RTCG-a, Jovetić smatra da ne treba ići u birokratizaciju i, kako je kazao, nvoizaciju.

Aktuelni Zakon o RTCG-u donijet je 27 . jula ove godine. Prema mišljenju Media centra čiji je direktor Goran Đurović, bivši član Savjeta Javnog servisa, taj zakon je u pogledu načina izbora i razrješenja članova Savjeta najnepovoljniji do sada jer, kako smatraju u Media centru, dozvoljava da se članovi Savjeta biraju voljom većine članova skupštinskog Administrativnog odbora, za razliku do ranijih kada se izbor vršio na osnovu volje ovlašćenih predlagača i bez , kako kažu, uticaja poslanika.

U tom centru napravili su Analizu položaja savjeta u zakonima o RTCG-u od 2002.do ove godine i uputiće je poslanicima i resornom ministarstvu od kojih traže da Zakon o RTCG-u pod hitno izmijene.

Predsjednik Savjeta RTCG-a Ivan Jovetić, međutim, kaže da Zakon ima dobrih novina. Kada je riječ o Savjetu, napominje da mu se često, namjerno ili slučajno, pripisuju nadležnosti koje mu po zakonu ne pripadaju te odbacuje sve kvalifikacije na račun rada tog tijela.

"Jer mislim da i ovaj i pretodni saziv radi profesionalno, da li bilo ko od članova Savjeta ima pojedinačno bilo koje preferencije političke siguran sam da da, kao što sam siguran da one nijesu nikad bile prepreka za donošenje bilo kakvih odluka", naveo je Jovetić.

Napominje da se kao član radne grupe u ime Savjeta zalagao za preciznije definisanje odgovornosti članova.

"Ukoliko dođe do izmjena i dopuna Zakona o RTCG-u, preciznije bi se morali definisati odgovornosti članova Savjeta i menadžmenta i preciznije definisati nadležnosti Savjeta kako u dijelu programa tako i dijelu odnosa prema svom jedinom zaposlenom u kući, a to je genaralni direktor", ističe Jovetić.

A u Direktoratu za medije Ministarstva kulture podsjećaju da je Prijedlog zakona o nacionalnom javnom emiteru proizvod rada multiresorske radne grupe, te da je usaglašen sa svim komentarima Savjeta Evrope i Evropske komisije i, nakon trostruke ekspertize, ocijenjen i finalnim mišljenjem Savjeta Evrope koje glasi: "Usvojene su i izvršene izmjene koje je preporučio ekspert Savjeta Evrope. Prijedlog zakona sada je u skladu sa standardima Savjeta Evrope. Nijesu potrebne dodatne izmjene."

A finalno mišljenje Evropske komisije glasi: ,"Nemamo dodatnih komentara na Prijedlog zakona o RTCG."

Kada je riječ o eventualnom povećanju broja članova Savjeta, Jovetić poručuje: "Ako neko smatra da treba povećavati to je legitimno ako se to odnosu na povećanje članova NVO sektora, a njih je 33% od ukupnog broja od članova Savjeta, onda bih ja rezonovao da ne bi loše da se pozove još jedno poslovno udruženje, još jedan sindikat da se pozove , Udruženje pravnika isto da kandiduje svoje predstavnike, i društvo ekonomista itd..... Da ne idemo u birokratizaciju i nvoizaciju Savjeta", naglasio je Jovetić.

A u obrazloženju unapređivanja rješenja novog Zakona, između ostalog, piše i da je izbrisan dosadašnji institut kolektivnog razrješenje Savjeta, uveden institut Ombudsmana radi jačanja odgovornosti prema javnosti, snaženju principa samoregulacije i profesionalnih standarda.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније