Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović [ TVCG ]

03. 12. 2020. 15:49 >> 19:18
2

PRVE OCJENE

Đaci zadovoljni, nastavnici kažu da su bili tolerantni

Završen je prvi klasifikacioni period u osnovnim i srednjim školama. Nastavnici kažu da ocjene uglavnom nijesu realne, te da su bili tolerantni prilikom ocjenjivanja. Iako je gradivo redukovano, pogotovo djeci koja prate online nastavu, osjeća se, kažu, pad koncentracije. Iz Udruženja Roditelji traže od Ministarstva prosvjete podatke o prosječnim ocjenama kako bi se vidjelo koliko su djeca napredovala ili nazadovala u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon dva mjeseca učenja, kako online, tako i u klupama, usvojeno gradivo je ocijenjeno. Đaci, makar ove što smo mi pitali, zadovoljni su ocjenama.

Na skraćenim časovima i redukovanim gradivom, teško se može reći da su sadašnje ocjene pravo mjerilo znanja.

"Mi smo na nastavničkom vijeću govorili šta znači realna ocjena u odnosu na predmetni program koji je sličan, a časovi skraćeni u odnosu na učenje koje nam je svima novo. Tako da ne možemo govoriti o realnoj ocjeni tako da smo mi to nazvali prvi utisak o učeniku koji ne mora uvjek da bude odgovarajući", kaže za TVCG Dijana Laković, direktorica OŠ "Pavle Rovinski".

Utisak je bilo posebno teško steći u online nastavi. Zato su nastavnici bili izuzetno tolerantni prema učenicima.

"Nijesmo bili strogi da tražimo da djeca budu stalno tu, da ih pratimo šta kako rade, nekad se čuje prelistavanje knjige, sveske, ali i to znači da dijete zna šta treba da kaže. Bez obzira ako nije učilo neće ni znati da pronađe gdje je to", navodi Ljiljana Ražnatović, profesorica ruskog jezika u OŠ "Pavle Rovinski".

Iako su nastavnici tražili da ocjenjivanje bude samo na polugodištu, to nije usvojeno. Zato iz Udruženja Roditelji traže od Ministarstva prosvjete podatke o prosječnim ocjenama kako bi ih uporedili sa prošlom godinom.

"Da bi se moglo zaključiti kakvo je stanje i koliko su u stvari djeca napredovala. Insistiraćemo na tome da se na osnovu tih podataka napravi analiza odnosno da se u narednom periodu bi morali od drugog polugodišta nešto da uradimo", navodi Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Iz Ministarstva su nam odgovorili da je u toku analiza, nakon koje će moći da uporede uspjeh učenika. Ipak, u situaciji kad je škola ušla u kuće, kad se jedan dio djece još nije prilagodio onlajn nastavi, teško da se sve to nije odrazilo na uspjeh đaka.

"Naravno da ne mogu da postignu isti uspjeh kao prošle godine kad smo imali redovnu nastavu. Zaista se osjeća pad koncentracije i zasićenosti svega", ističe Vesna Kovačević, profesorica istorije u Gimnaziji "Slobodan Škerović".

"Možda su izgubili osjećaj za radne navike, ali ono đto je nepisano pravilo oni koji su ranije radili, nastavili su istim tempom, a koji nisu možda koriste situaciju, možda manje rade. Ali nađemo način da dođemo do njih", navodi Sonja Bogojević, profesorica italijanskog jezika.

I dok govorimo o ocjenama prvog klasifikacionog perioda, bliže se nove i kraj polugodišta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније