Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

04. 12. 2020. 07:08   >>  07:08 3

FZO

Umjesto HPV vakcine, kupuju maske, opremu...

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Danu je saopšteno da su nakon upućenog zahtjeva Montefarma, koji ih je obavijestio da im prijeti nestašica zaštitne medicinske opreme za ljekare i medicinske sestre, odlučili da preusmjere 700.000 eura namijenjenih za nabavku vakcina protiv HPV virusa koje sprečavaju obolijevanje od karcinoma grlića materice.


Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je da su, osim za nabavku zaštitne opreme, maski, rukavica i odijela, sredstva opredijeljena i za nabavku nedostajućih vakcina protiv gripa.

"Predložili smo Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje da planirana sredstva u budžetu Fonda za nabavku HPV vakcina u iznosu od 700.000,00 eura preusmjerimo Montefarmu za nabavku potrebne zaštitne medicinske opreme i vakcina protiv gripa i dobi li njihovu saglasnost. Inače, mnoge aktivnosti i elementi Plana za uvođenje HPV vakcine zbog pandemije i vanredne epidemiološke situacije nijesu u potpunosti implementirane tako da trenutno ne postoje ispunjeni svi preduslovi za njenu primjenu", rekao je Čirgić.

On je pojasnio da je u pitanju vakcina protiv humanog papiloma virusa čija se primjena planirala po prvi put u Crnoj Gori.

"Smatram da niko neće biti ugrožen, to se može planirati i sledeće godine ukoliko dozvoli epidemiološka situacija jer ne spada u red prioritetne imunizacije", ističe Čirgić.

Montefarm je tražio od Fonda, Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti novac za 10.000 doza vakcine protiv gripa, 5.000.000 komada nitrilnih nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih zaštitnih odijela i jednokratnih vodootpornih mantila.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније