Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder [ TVCG ]

07. 12. 2020. 20:13 >> 20:14

DIJALOGOM DO DOGOVORA

Stanje u tužilaštvu i pravosuđu najveći problem

Stanje u tužilaštvu i pravosuđu najveći je problem iz kojeg proizilaze svi ostali problemi u Crnoj Gori, ocijenjeno je na konferenciji “Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe”, koje je organizovala Građanska alijansa. I vlast i opozicija saglasni su da se jedino dijalogom u Skupštini može postići dogovor, koji će omogućiti bolje funkcionisanje te grane vlasti.

Crna Gora mora da napravi neophodne reforme u pravosuđu i riješi brojne probleme u toj grani vlasti, ocijenjeno je na konferenciji “ Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe”.

"Po našim ocjenama, Crnoj Gori tek predstoji dijalog. Kroz taj dijalog ćemo jedino uspjeti da dođemo do potrebne većine, koncenzusa, kako da ta grana vlasti profunkcionise u svom punom mandatu", kazao je Boris Raonić iz "Građanske alijanse".

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović podsjeća da je Vlada obećala da će u fokusu njenog rada biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Za detaljnu reformu tužilaštva, kaže, treba vremena.

"Mi smo imali situacije da tužilastvo iznese dokaze koji su vrlo jasni, a da onda neka sudska instanca donese odrečnu odluku. Mi moramo na takvu pojavu da skrenemo pažnju. To znači da su brojne institucije u Crnoj Gori bile zarobljene", kazao je Abazović.

Izazova ima i u radu Sudskog savjeta, kaže predsjednica tog tijela, Vesna Simović Zvicer. Brojne su kritike zašto se pokreće malo disciplinskih postupaka protiv sudija. Do 2015, članovi Sudskog savjeta mogli su da iniciraju te postupke ukoliko neki sudija povrijedi radnu dužnost.

"To rješenje je promijenjeno 2015. i danas disciplinski postupak može pokrenuti samo predsjednik njegovog suda, neposredno Višeg ,Vrhovnog suda i Komisija za etički kodeks. Ja kao član Savjeta ne mogu ništa i to je strašno loše rješenje", navela je Simović Zvicer.

Poslanik Slaven Radunović smatra da loše stanje u tužilaštvu i sudstvu datira još od 1945. godine, kada je, kako kaže, bilo normalno da sudije i tužioci slušaju političare. Sindrom crvenog telefona, kaže, postoji i danas u najvažnijim slučajevima.

"Sad je pravo vrijeme i da izaberemo konačno i članove Sudskog savjeta, da nađemo ljude koji će da ulivaju dovoljno povjerenja DPS-u da neće služiti nama za nezakoniti obračun sa njima, a mi ćemo biti zadovoljni samo ako nisu bili sluge prethodnom sistemu i ako se nisu bavili sekretarisanjem sa ovima crvenim telefonom", rekao je Radunović.

Da postoje pritisci na pravosudne organe, smatra i poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

"Na sudstvo prije svega iz brojnih interesnih krugova. Ti pritisci najčešće dolaze sa političke i medijske scene zbog potrebe da se zaštite neki politički ili lični interesi. Vidjeli ste to je jasno da nijesmo mogli da se dogovorimo oko ključnih sistemskih rješenja oko kojih je potrebna dvotrećinska većina, pa samim tim dogovor vlasti i opozicije", istakao je Rakočević.

Sadašnja opozicija ponašaće se odgovorno, kaže Rakočević, i radiće u interesu sistema. A posla ima na pretek.

"Maltene kompletno pravosuše je u VD stanju, imamo 11 državnih tužilaštava u VD stanju, predsjednik U VD stanju u sudskom savjetu, četiri predstavnika u VD stanju. Ogroman je posao koji treba da se uradi za mnoge stvari je potrebna dvotrećinska vecina", kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanske.

I vlast i opozicija saglasni su da Skupština treba da bude mjesto dijaloga u korist građana.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније