Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 12. 2020. 18:52   >>  18:53

DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

ASK će istrajati u misiji zaštite javnog interesa

Kao dio institucionalnog odgovora na korupciju, po svojoj zakonskoj funkciji i obimu nadležnosti najvidljiviji, Agencija za sprječavanje korupcije će nastaviti dosljedan rad na podizanju društvene svijesti o malignom uticaju pojave koja podriva temelje demokratskih ustanova, vladavine prava i ekonomskog razvoja - saopšteno je iz te institucije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

 

Iz ASK-a su naveli da će "istrajati na misiji odlučne zaštite javnog interesa i doprinosa daljoj izgradnji etičke infrastrukture i ambijenta povjerenja građana u pravnu državu".

"Ohrabrena podatkom da je u 2020. godinu ušla sa Indeksom percepcije korupcije iznad regionalnog prosjeka, a najboljim na Zapadnom Balkanu, ali i svjesna da prolazi stanice na dugom putu prepunom izazova, čije rješavanje zahtijeva angažovanje i svakog njenog građanina ponaosob i društva u cjelini", navodi se u saoštenju ASK-a koje potpisuje direktorica te institucije Jelena Perović.

Sarađujući sa drugim državnim institucijama, medijima, civilnim sektorom i partnerima u procesu evropskih integracija, doživljavajući da dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve, iz ASK-a navode da su spremni za trajne procese nadograđivanja iskustava, jačanja svojih kapaciteta i instrumenata borbe protiv korupcije.

Crna Gora je jedna od 187 potpisnica Konvencije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je kazao da je "korupcija kriminalna, nemoralna i krajnja izdaja javnog povjerenja. Ona je čak razornija u vremenima krize, poput ove kroz koju prolazimo tokom pandemije Kovid-19".

"Koristeći moto UN-a ovogodišnjeg obilježavanja 9. decembra „Oporavak sa integritetom“, Agencija za sprječavanje korupcije poziva građane, uvažavajući suštinski značaj njihove uloge, da odgovornim i proaktivnim ponašanjem doprinose suzbijanju korupcije u korist zajedničkog dobra", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније