Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

08. 12. 2020. 18:28 >> 18:29

APEL NADŽEŽNIH

Držaoci živine i ptica da poštuju preporuke

U Crnoj Gori nije potvrđen nijedan slučaj ptičijeg gripa kod domaće živine, saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, navodeći da preduzimaju sve preventivne mjere kako bi se smanjila mogućnost unošenja te bolesti u državu.

Iz Uprave za bezbjednost hrane podsjetili su držaoce živine, kaveznih i drugih ptica na mjere i preporuke koje treba da preduzimaju kako bi se rizik od eventualne pojave bolesti sveo na minimum.

„Do danas nije potvrđen ni jedan slučaj avijarne influence kod domaće živine u Crne Gore, ali širenje te bolesti na evropskom kontinentu, posebno pojava slučajeva u Sloveniji i Hrvatskoj razlog je za pojačanu pažnju“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave za bezbjednost hrane naveli su da je avijarna influenca vrlo kontagiozna virusna bolest živine i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence.

Kako su objasnili, postoji veliki broj sojeva virusa avijarne influence, a bolest se može manifestovati na različite načine, što u najvećoj mjeri zavisi od sposobnosti virusa da uzrokuju bolest i od pogođene životinjske vrste.

Iz Uprave su naveli da se neki od sojeva mogu prenijeti na ljude.

„Međutim, za soj virusa H5N8 koji je u najvećem broju u ovoj godini potvrđen u evropskim zemljama nije zabilježen prenos na čovjeka, a prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, mala je vjerovatnoća da do prenosa sa životinje na čovjeka dođe“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u Evropi trenutno izolovani visoko patogeni sojevi virusa avijarne influence tip A, u najvećem broju slučajeva soj H5N8, a u manjem broj H5N5, kod domaće živine i divljih ptica.

Iz Uprave su rekli da su žarišta prijavljena u Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Norveškoj, Belgiji, Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Holandiji, Rusiji, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

„U svijetu potvrđena su žarišta u Tajvanu, Japanu, Kini, Kazakhstanu, Nigeriji, Južnoafričkoj republici, Južnoj Koreju, Avganistanu i Vijetnamu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave za bezbjednost hrane podsjetili su da je jedini slučaj prisustva virusa visoko patogene avijarne influence u Crnoj Gori zablježen kod divlje patke, u decembru 2016. godine, i to na jednom uzorku iz monitoringa.

Kako su naveli, osim tog slučaja, nijedne godine nije zabilježen nalaz virusa visokopatogene avijrne influence kod divljih ptica.

Iz Uprave su kazali da preventivne mjere obuhvataju i stavljanje van snage rješenja o dozvoli uvoza živine, proizvoda od živine i ptica porijeklom iz država u kojima postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena visoko patogena avijarna influenca.

„Kao i pojačane granične kontrole prometa živine, ptica i proizvoda od živine i ptica od strane veterinarske inspekcije“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su rekli da se duži niz godina iz agrobudžeta finansira monitoring prisustva virusa avijarne influence kod domaće živine, kako bi se pratilo stanje i blagovremeno otkrila eventualna pojava bolesti kod domaće živine - prvenstveno koka nosilja.

„Istovremeno, sprovodi se i monitoring vodenih divljih ptica – najveći broj uzoraka sa područja Skadarskog i Šaskog jezera“, kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Oni su naveli da u slučaju bilo kakvih promjena zdravstvenog stanja u jatu živine ili primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica treba odmah kontaktirati najbližu veterinarsku ambulantu ili veterinarskog inspektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније