Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar ]

09. 12. 2020. 15:55 >> 15:56

NA KONIKU

Otvoreni biznis inkubatori za RE preduzetnike

Dvadeset godina od obezbjeđivanja prvog smještaja za pripadnike romske i egipćanske populacije, ova zajednica je dobila priliku da započne svoje biznise i radne aktivnosti, poručeno je prilikom otvaranja biznis inkubatora na Koniku u okviru kojih će RE populacija dobiti jedinstvenu šansu da započne svoje samostalne preduzetničke djelatosti.

Kroz projekte koje su podržali Italijanski Crveni krst i Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija Crne Gore, pomenuta lica će biti osnažena da samostalno, legalno privređuju i zarađuju za svoju porodicu.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak kazala je da je njih devet dobilo priliku da razviju svoje biznise i budu osnaženi da samostalno privređuju i zarađuju kao i ostali građani Crne Gore.

„U prvoj godini poslovanja, svim korisnicima biznis inkubatora, Crveni krst Crne Gore je obezbijedio besplatnu upotrebu prostorija, komunalija, alata i materijala, podržao ih u procesu registracije i dobijanja rješenja o radu, dok će im Glavni grad obezbijediti besplatne usluge agencije za finansijsko polovanje i osnažiti ih da ubuduće samostalno obavljaju navedene poslove,“ kazala je Dubak.

Ona je dodala da su tokom prethodnog mjeseca, preduzetničke poslove su započeli: 1 stolar, 4 frizera (2 ženska i 2 muška), 1 kozmetičarka, 2 električara i 1 šnajderka.

„Otvaranju inkubatora su prethodile i obuke za 30 RE lica na temu zapošljavanja i olakšanog pristupa tržištu rada, kao i obuke za određene zanate u okviru kojih je 25 odraslih obučeno za prižanje frizerskih usluga, baštovane, sobarice, stolare, molere, keramičare i izradu nakita,“ kazala je Dubak.

Delegat Italijanskog Crvenog krsta u Crnoj Gori Flavio Ciriaci kazao je da je ovo istorijski dan za pripadnike RE populacije koja živi na Koniku, te da otvaranje biznis inkubatora u ovoj regiji predstavlja veoma važnu prekretnicu za kratkoročni i dugoročni socio-ekonomski razvoj RE zajednice.

„Po prvi put na Koniku, nakon 20 godina od obezbjeđivanja prvog smještaja za pripadnike romske i egipćanske populacije, ova zajednica je dobila priliku da započne svoje biznise i radne aktivnosti,” kazao je Ciriaci.

On je kazao da će biznis inkubatori na Koniku biti kamen temeljac za društveno-ekonomski razvoj čitave Podgorice i da će privlačiti nove resurse i partnere iz neprofitnog i biznis sektora.

Programska koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore Marta Perković navela je da ukupna vrijednost dva projekta čiji je cilj realizacija aktivnosti koji doprinose poboljšanju ekonomskog statusa RE zajednice iznosi blizu 140 hiljada eura.

„Ovi projekti su trajali 18 mjeseci i imali su za cilj ne samo da pomognu zapošljavanje RE populacije na Koniku, već prije toga njihovo osposobljavanje u domenu zapošljavanja, naročito kada su u pitanju zanatske djelatnosti,“ kazala je Perković.

Ona je naglasila da će se CKCG truditi da obezbijedi podršku korisnicima u periodu od 3 godine i pozvala donatore da podrže ovu inicijativu.

Hetaj Škeljzen već punom parom radi u svojoj stolarskoj radionici.

„Već 20 godina sam u Crnoj Gori, radio sam u podrumu, nisam imao ni alata, a sada sam dobio sve što treba. Počeli smo prije mjesec da radimo i već ima posla,“ kazao je Hetaj.

U blizini stolarke nalazi se i krojačka radnja. Za šivećom mašinom sjedi Pakiza Pajazitaj.

„Tri mjeseca sam išla na kurs za krojačicu i naučila sam da šijem. Upravo šijem maske. Baš mi je lijepo ovdje,“ kazala je Pajazitaj.

I dvadesetosmogodišnji električar Isenaj Sadik je dobio svoju radionicu. Neizmjerno je, kaže, zahvalan Crvenom krstu što mu je omogućio priliku da od sopstvenog rada hrani svoju porodicu.

„Puno mi znači što imam svoj posao, i nadam se da će posla biti više kada prođe epidemija koronavirusa,“ kazao je Sadik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније