Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2020. 16:32 >> 16:53
30

REDOVNA SJEDNICA

Savjet traži odgovornost zbog "Teleskopije"

Savjet Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) većinom glasova usvojio je izvještaje o realizaciji programsko-produkcionih planova RCG, TVCG i MMC za prvih šest mjeseci 2020. godine. Pored administrativnih obaveza i zadataka, na 12. redovnoj sjednici Savjeta, raspravljalo se i o dešavanjima u emisiji „Teleskopija“ na I programu TVCG i jednoglasno konstatovano da je došlo do kršenja programskih standarda i principa. Pokrenuta je formalna procedura utvrđivanja odgovornosti za propuste.

Konstatovano je da je RTCG u dijelu prvog talasa epidemije profesionalno odradila sve zadatke. Međutim, konstatovano je i da je evidentan kontinuiran nedostatak značajnih programskih sadržaja posebno u domenu naučno-obrazovnog, kulturno-umjetničkog i informativnog programa.

Shodno navedenom su upućene i precizne kritike menadžmentu i uredništvu uz zahtjeve za korekcijom strukture i profila sadržaja programa.

Dodatno, upućena je i sugestija o nužnosti preciznijeg i obuhvatnijeg analitičkog pristupa kreiranju izvještaja.

Prema predloženom i usvojenom dnevnom redu, raspravljalo se i o dešavanjima u emisiji „Teleskopija“ na I programu TVCG. Savjet RTCG se, kao i u svim prethodno spornim situacijama, odnosio profesionalno prema temi i u okviru nadležnosti i definisanih procedura. Konstatovano je jednoglasno da je došlo do kršenja programskih standarda i principa i pokrenuta je formalna procedura utvrđivanja odgovornosti za propuste.

Savjet je, dodatno, uputio zahtjev generalnom direktoru da, u okviru svojih nadležnosti, utvrdi odgovornost. Konstatovano je i da će dalji status emisije u okviru programsko-produkcionog plana biti razmotren.

Dostavljen je i zahtjev Službi finansija da preformulišu zahtjeve za realokacijom o čemu će se Savjet izjasniti nakon dobijanja korigovanog materijala i zahtjeva posebno tehničkih kako se ne bi ometala nesmatana funkcionalnost unutar RTCG.

Analiziran je, kratko, i uticaj izmjena Zakona o budžetu ali su zatražena i dodatna pojašnjenja. Konstatovano je i da su shodno objavljenom pozivu Bošnjačkom savjetu za predlaganje kandidata za članstvo u Komisiji za programske sadržaje na albanskom jeziku i jezicima drugih pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica predložena tri kandidata.

Shodno predloženim referencama kao i odredbama Zakon o RTCG i Statuta RTCG, imenovan je Emir Pilav, član Odbora za medije Bošnjačkog savjeta.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније