Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: rtcg.me ]

10. 12. 2020. 09:03   >>  09:05 1

BJEKOVIĆ I VUJIČIĆ

Nije bilo masovnih kršenja ljudskih prava u CG

U Crnoj Gori u godini na izmaku nije bilo masovnih sismtematskih kršenja ljudskih prava, zajednička je ocjena zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniše Bjekovića i koordinatora za ljudska prava u Građanskoj alijansi Zorana Vujičića.

Govoreći o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, Bjeković je u Jutarnjem programu TVCG rekao da u ovom trenutku ima 1.000 pritužbi, te da su u ovom trenutku registrovana heterogena kršenja ljudskih prava.

"Do povećanja broja predmeta došlo je kako u postupcima javne uprave i pravosuđa, ali i prava djeteta i zaštite diskrimnacije. Nije bilo masovnih sistematskih kršenja ljudskih prava, ali pojedinačni slučajevi su nešto na što moramo obratiti pažnju", rekao je Bjeković, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Postojeća situacija će se, kaže on, tek reflektovati na ljudska prava.

"Postojeća situacija došla je kao reakcija na ranije događaje. Moja bojazan je da će problem nezaposlenosti izazvati lančane reakcije iz oblasti socijalne zaštite i prava djeteta", rekao je Bjeković, navodeći da smo sad u stagnaciji po pitanju poštovanja ljudskih prava.

I Vujičić je saglasan da u Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava, ali je, kaže, pandemija pokazala slabosti određenih struktura.

"Mislim na sudstvo i tužilaštvo. Imamo dvije faze, u prvoj se oštro reagovalo na kršenje mjera, a onda je došlo do popuštanja. To zabrinjava. Epidemija je pokazala slabosti i manjkavosti sistema, što se odražavalo na kršenje ljudskih prava", rekao je Vujičić.

Poručio je da država mora mnogo osjetljivije da postupa kad su ljudska prava u pitanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније