Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2020. 11:17 >> 11:17

POČEO S RADOM

Dnevni centar za žrtve nasilja zavisne od droga

Počeo je sa radom Dnevni centar za žene žrtve nasilja pogođene problemom zavisnosti, bilo da same imaju istoriju zloupotrebe droga ili da je partner koji je vršio nasilje, zavisnik, saopštio je izvršni direktor NVO Preporod Jovan Bulajić.

Nasilje u porodici i zloupotreba psihoaktivnih supstanci složeni su problemi, kaže on. Dok su upotreba supstanci i porodično nasilje međusobno jako povezani, usluge podrške i pomoći za zavisnice i usluge za žene žrtve nasilja obično nijesu.

“Poslije detaljne analize stanja na polju zloupotrebe ilegalnih i legalnih droga, i dugogodišnje plodonosne saradnje sa SOS telefon Nikšić, Preporod  je pokrenuo servis podrške ženama koje su žrtve porodičnog nasilja, i to koje su same zloupotrebljavale PAS ili su nasilnici bili zavisni od istih”, navodi se u saopštenju.

Servis podrške je zamišljen da funkcioniše kao Dnevni centar, ali je zbog pandemije Covid 19, koncept rada centra prilagođen novonastalim okolnostima.

“Za mnoge žene, nasilje u porodici u kombinaciji sa njenom zavisnošću ili zavisnošću partnera od droge ili alkohola, prerasta u opasnu situaciju koja je mnogo zahtjevnija za treman nego li kada je nasilje bez zloupotrebe PAS. Imajući u vidu brojne posljedice koje se javljaju u ovakvim okolnostima, Preporod i SOS telefon Nikšić, započeli su saradnju na uspostavljanju novog vida podrške”, kazao je Bulajić.

 U Centru je već počela sa radom prva grupa podrške.

“Grupe podrške podrazumijevaju grupni rad uz podršku stručnjaka,a pomažu korisnicama da se bolje upoznaju sa mehanizmima raznih tipova zavisnosti, mogućnostima tretmana, epilozima raznih vidova i modela tretiranja zavisnosti, procesu resocijalizacije, a takođe i svim drugim temama koje imaju kao uzrok ili posledicu zloupotrebu PAS”, objasnio je on.

 U ponudi postoji cijeli set različitih aktivnosti koje su unaprijed planirane i strukturirane, a imaju za cilj da korisnicama omoguće stručnu pomoć i podršku, multidisciplinaran pristup u radu sa njima kao i podsticajno okruženje koje će doprinijeti razvoju i unaprijeđenju njihovih potencijala.

“ Dnevni centar će pružati širok spektar mogućnosti korisnicima od grupa podrške, treninga, raznih edukacija i kurseva za osobe koje su u oporavku do podrške u procesu traženja posla. Pomenute djelatnosti koje će se sprovoditi u centru, doprinosiće većoj inkluziji osoba koje su  pogođene problemom zavisnosti, psihosocijalnom osnaživanju korisnica kao i podsticanju njihove samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima”, navodi se u saopštenju.

Pored primarne funkcije pomoći i podrške, servis je planiran da bude i mjesto u kojem će se vršiti edukacije za oblast prevencije i prepoznavanja zavisnosti kod  žena i djece.

“Aktivnosti u centru se sprovode u skladu sa državnim preporukama koje se odnose na suzbijanje širenja pandemije COVID 19, a podrazumijevaju obavezno nošenje maski, rukavica kao i  fizičku distanca među korisnicima”, kazao je Bulajić.

Dodatna važnost uspostavljanja ovakvog vida podrške ženama koje su žrtve nasilja je u činjenici da i SOS Nikšić i Preporod ne funkcionišu samo u okviru Nikšića, već pružaju usluge za osobe koje su u potrebi, iz cijele Crne Gore.

“Napominjemo i detalje da SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, administrira Nacionalnu SOS liniju 080 111 111, a Preporod takođe, još od 2012. godine ima besplatnu telefonsku liniju, za pozive iz svih mreža fiksne i mobilne telefonije, koja je 0800 81 400”, podsjetio je on.

Dnevni centar je pokrenut u sklopu projekta Biram Oporavak kao odgovor na trenutnu situaciju na polju problematike zloupotrebe droga u Crnoj Gori,  Bosni i Hercegovini i Srbiji.

 Sprovodi ga Preporod iz Crne Gore, sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga WFAD.

  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније