Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 12. 2020. 12:06 >> 12:06

PORODICE PREMINULIH U BARSKOJ BOLNICI

Traže hitnu istragu i smjenu cjelokupnog menadžmenta

Predstavnici jednog broja porodica iz Bara i sa primorja, čiji su članovi preminuli od posljedica infekcije virusom Kovid 19 u barskoj bolnici, zatražili su hitnu istragu i smjenu cjelokupnog menadžmenta u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Osnovanost sumnji o postojanju propusta u postupanju doktora koji liječe pacijente u barskoj bolnici je opravdana i utemeljena na zejedničkom iskustvu porodica koje su prolazile tokom boravka njihovih najmilijih u toj ustanovi. Mjera odnosa doktora u toj bolnici sa našim najmilijim se ogleda možda najbolje u kesi za smeće koja im je stavljana na glavu, nakon što su preminuli. Ono što je polazna osnova za propuste doktora su dvije činjenice: prva da je sama bolest nepoznanica, ali da kao takva ne smije biti alibi za kršenje Hipokratove zakletve i Zakona o zdravstvenoj zaštiti; druga je porazna činjenica da prethodna Vlada i zdravstvene institucije nijesu ustanovile, prihvatile i primjenile jedinstveni Protokol o postupanju sa COVID pacijentima. To je prepušteno određenim institucijama da same određuju, navodno, 'konsultujući' se između sebe", navodi se u saopštenju.

Kako tvrde, sve i da su postojali jasni protokoli, preminuli su bili prepušteni sami sebi.

"Na osnovu dosadašnjih dešavanja sumnjamo da tužilaštvo želi da ovu istragu otvori i da je onda što prije zatvori, kako se ne bi u nekom narednom periodu mogla voditi kvalitetna i istraga bez političkog uticaja. Stoga ćemo vrlo brzo održati sastanak sa ministrom pravde, ljudskih i manjiskih prava, jer smatramo da su ovom slučaju prekršena osnovna ljudska prava i slobode. Naša borba ima mnogo veći smisao od bilo kakvog obračuna ili ličnog motiva za personalizaciju odgovornosti. Ovdje je došlo do sistemskog propusta zasnovanog na donosiocima odluka, koje su se pokazale štetne. Naši cilj je i da se barska bolnica oslobodi od politike, jer to uništava samu bolnicu, rastjeruje kvalitetan i deficitaran kadar", navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, nakon sastanka sa novom ministarskom zdravalja Jelenom Borovinić Bojović, prvi put su primljeni sa poštovanjem, koje su, kako kažu, zasluživali i njihovi preminuli.

Saradnja sa tužilaštvom je moguća, kako dodaju, tek nakon dobijanja odgovora od ministarke zdrvalja, a do tada daju šansu i očekuju od COVID tima barske bolnice da se povuče, podnesu ostavke i saopšte im punu istinu.

"Pitamo ih da li su pod pritiskom prihvatili odgovornost za nešto zašto nijesu, niti kvalifikovani, niti stručni da rade. Ako smo u ovom broju nezadovoljni radom određenih doktora onda oni ne mogu da ostanu na tim pozicijama samo zato, jer su članovi bilo koje partije", poručuju članovi porodica preminulih.

Od ministarke su zatražili da utvrdi ko je odgovoran za donošenje odluke da se barska bolnica proglasi COVID centrom i da li je izvršena analiza stanja kadrovskog potencijala i logisitike, neophodnih za liječenje takvih pacijenata. Koji protokli za liječenje COVID pacijenta se primjenjuju u bolnici i da li isti postoje na nacionalnom nivou, kao i koji su kvalitet i nivo zdravstvene njege u jedinicama intezivne njege i obučenost kadra za rukovanje respiratorima, i kojim pacijentima od preminulih je respirator bio uključen.

Takođe traže da ministarska utvrdi da li je postojala saradnja između Kliničkog centra Crne Gore i Barske bolnice za prihvat bolesnika sa teškom kliničkom slikom, i ako nije, ko je svjesno dozvolio da njihovi najmiliji umru u nehumanim uslovima bez adekvatne zdravstvene njege.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније