Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2020. 21:15 >> 21:14

USAGLAŠAVANJE SA EU

Nova regulativa za dronove do kraja 2021.

U zemljama Evropske unije 31. decembra počeće primjena nove regulative za dronove, kojom će biti zamijenjena dosadašnja nacionalna rješenja. Jedna od ključnih novina je to da će operatori koji su registrovani u jednoj državi članici moći, pod određenim uslovima, da lete i u drugim članicama bez obaveze dodatne registracije. Nova EU regulativa o dronovima biće prenijeta u crnogorski sistem do kraja 2021. godine, saopštili su u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Prema novim rješenjima, kako se ističe u saopštenju, zavisno od nivoa rizika, definisane su tri glavne kategorije za operacije dronovima: Otvorena, Posebna i Sertifikovana.

"Otvorena kategorija obuhvata operacije dronovima koje su manjeg rizika i ne zahtijevaju odobrenje. Ukoliko nije zadovoljen neki od uslova za otvorenu kategoriju, kao na primjer letjenje izvan vidokruga pilota ili na visini iznad 120 metara, operacije se klasifikuju kao posebna kategorija. Za ovu kategoriju je potrebno odobrenje od nadležnih vlasti ili podnošenje Izjave, dok pilot mora imati odgovarajuće kompetencije. Letjenje iznad skupova ljudi, prevoz ljudi ili prevoz opasnih materija dronovima označeni su kao operacije visokog rizika i obuhvaćene su sertifikovanom kategorijom, na koju se primjenjuju i najstroža pravila", objašnjavaju u Agenciji.

U sklopu ovih osnovnih kategorija postoje potkategorije, koje u najvećem dijelu zavise od operativne mase ili težine drona.

“Novom regulativom Evropska unija nastavlja misiju kreiranja što veće sigurnosti u oblasti upravljanja dronovima. Za operatore dronova ovo će, najjednostavnije rečeno, značiti nekoliko koraka. Prvi korak je registracija svih dronova koji su teži od 250 gr, kao i onih koji su lakši od 250 gr ako su opremljeni kamerom ili drugim senzorom za snimanje ličnih podataka. Drugi korak je da operatori prije leta treba da provjere zone u kojim mogu letjeti, jer će svaka zemlja članica moći da zabrani letjenje u zonama aerodroma ili, na primjer, zaštićenih prirodnih područja“, navode iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Kako dodaju, dron sve vrijeme leta treba da bude u vidnom polju pilota i moći će da leti do 120 metara visine. Izuzeci od ovog pravila su mogući uz prethodno odobrenje. Piloti dronova moraće posebno da vode računa o zaštiti privatnosti, pitanju koje je prepoznato kao veoma važno novom EU regulativom. Piloti dronova, zavisno od kategorije operacija, moraće da završe određene obuke.

Važna novina je i za projektovanje i proizvodnju dronova. Dronovi koji se budu plasirali na tržište moraće da imaju znak usaglašenosti, CE oznaku.

"Ova oznaka će biti, zavisno od tehničkih karakteristika drona, u rasponu od C0 do C6. Za operatore dronova postojećih tehničkih karakateristika i koji nemaju ovu oznaku predviđen je dvogodišnji tranzicioni period do 1. januara 2023. godine, do kada mogu obavljati određene kategorije operacija. Nakon tog datuma, zavisno od usklađivanja sa zahtijevanim uslovima, postojeći dronovi bi mogli biti korišćeni i u kategorijama operacija koje se smatraju rizičnijim", navodi se u saopštenju Agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније