Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2020. 15:55 >> 16:00

RADULOVIĆ-SANTANDER

CG primjer odgovornog partnera UN

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović izrazio je uvjerenje da će konstruktivna i otvorena saradnja sa sistemom Ujedinjenih Nacija a u Crnoj Gori biti nastavljena i ubuduće i pozdravio planirane zajedničke aktivnosti na izradi novog dokumenta Integrisanog programa saradnje (UNDAF) za period 2022-2026. On se danas sastao sa v.d. stalnog koordinatora sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Radulović je tom prilikom zahvalio sagovorniku na odličnoj saradnji UN-a sa Vladom Crne Gore, posebno u kontekstu sistematskog pristupa tokom suočavanja i saniranja socio-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je upoznao sagovornika sa prioritetima nove Vlade u pogledu vanjske politike koji se odnose na članstvo u NATO-u, pregovarački proces sa EU i dobrosusjedsku saradnju. On je pozdravio aktivno djelovanje UN-a u cijelom regionu, naročito u oblastima koje se tiču ljudskih prava, vladavine prava, socijalnih politika i ekonomskog razvoja, što je posebno značajno i za dinamiku reformskih procesa koje sprovodimo na planu integracije u EU.

„Veoma cijenimo podršku UN-a koja je konzistentna sa naporima koje ulažemo radi kvalitetnog sprovođenja reformi, u cilju usaglašavanja sa EU pravnom tekovinom, kao i sprovođenja evropskih politika“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

On je, u tom kontekstu, dodao da će nova Vlada nastojati da ubrza proces pregovora, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24.

Vršilac dužnosti stalnog koordinatora sistema UN u Crnoj Gori Santander čestitao je ministru Raduloviću imenovanje i iskazao zadovoljstvo čvrstim opredjeljenjem Vlade da nastavi spoljnopolitički kurs i ispunjavanje međunarodnih standarda u oblastima ljudskih prava i održivog razvoja.

„Crna Gora je važna i vrlo aktivna članica UN-a i vjerujemo da će nastaviti i intenzivirati rad na ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030. U periodu oporavka od krize izazvane pandemijom COVID-19 kritično je važno prioritizovati rad na smanjenju socijalnih nejednakosti i na razvoju ljudskog kapitala, kako bi se omogućio inkluzivan i dugoročan ekonomski rast zemlje. Na tom putu, UN biće i dalje snažan partner Crnoj Gori”, kazao je Santander, ukazujući na snažnu sinergiju dva ključna razvojna procesa u zemlji – pristupanje Evropskoj uniji i ispunjavanje Agende održivog razvoja do 2030.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u pogledu procesa imunizacije stanovništva vezano za COVID-19 pandemiju, te dogovorili nastavak komunikacije u periodu koji slijedi", zaključuju iz MVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније