Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2020. 16:51   >>  16:51

BORBA PROTIV KRIMINALA

Saradnja među forenzičkim centrima od vitalne važnosti

Saradnja među forenzičkim centrima od vitalne je važnosti u borbi protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala, posebno u vrijeme pandemije COVID-19, zaključak je onlajn konferencije „Regionalni forenzički dani u Danilovgradu“, u organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori i nacionalnog Forenzičkog centra Uprave policije, 16. decembra 2020. godine.

Više od 20 učesnika iz akreditovanih forenzičkih laboratorija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije učestvovalo je na konferenciji i razmijenilo svoja iskustva i rezultate istraživanja u određenim aspektima forenzičke nauke.

Prvobitno planirana za april, konferencija je odložena i održana u virtuelnom formatu zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19. Kako bi podržala Forenzički centar u organizovanju virtuelnih konferencija, Misija je donirala po 10 prenosnih računara za svako odjeljenje, zajedno sa WebEx licencom i digitalnim forenzičkim licencama u vrijednosti od skoro 20.000 eura.

Vršilac dužnosti programskog menadžera u Misiji Stephen Harmon kazao je da je današnji događaj poslužio kao forum za diskusiju i razmjenu najboljih praksi za organizovanje forenzičkih pregleda tokom ovog izazovnog perioda izazvanog pandemijom COVID-19.

„Bez vaše temeljne naučne ekspertize, gonjenje ozbiljnog i organizovanog kriminala bilo bi nemoguće“, rekao je Harmon.

Najavio je da će Misija donirati dodatni softver i opremu Upravi policije za dalju podršku istragama sajber kriminala i borbu protiv teškog i organizovanog kriminala.

„Dio donirane opreme već je korišćen za organizaciju ove konferencije. Konačni paket opreme biće dostavljen Upravi policije u narednim danima“, rekao je Harmon.

Direktor Forenzičkog centra Aleksandar Ivanović kazao je da bi regionalna forenzička saradnja trebalo da igra ključnu ulogu u identifikovanju počinilaca.

„Regionalna razmjena forenzičkih podataka je 'conditio sine qua non' za rasvjetljavanje slučajeva prekograničnog kriminala, korupcije i terorizma. Osim naše dobre saradnje i dobre volje, za efikasniji rad prilikom sprovođenja kriminalističko-forenzičkih istraga, potrebno bi bilo istu i ozvaničiti putem protokola ilisporazuma o saradnji između naših forenzičkih institucija“, rekao je Ivanović.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim vlastima u borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније