Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 12. 2020. 16:50 >> 16:58

BREGU

Za zdravije okruženje potrebne promjene

"Visokih 74% građana zemalja Zapadnog Balkana zagađenje smatra problemom, što ne iznenađuje imajući u vidu da se u ovom regionu nalaze najzagađeniji gradovi u svijetu, zato što se 70% naše električne energije proizvodi sagorijevanjem uglja," rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoline i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu.

 

"I ne samo to: 16 termoelektrana na ZB proizvedu više zagađenja nego 250 postrojenja u EU", navela je ona.

Zagađenje vazduha je direktno odgovorno za jednu od pet prijevremenih smrti u 19 gradova Zapadnog Balkana, istakla je.

"Otpadne vode se u mnogim gradovima ispuštaju bez pročišćavanja. Linearni ekonomski model i princip "uzmi-napravi-odbaci" drži nas zaključanima u prošlosti. Stope recikliranja u regiji su ispod 3%, dok je prosjek u EU 44%. Ugrožene su i kristalno čiste rijeke na ZB i bioraznolikost, i krajnje je vrijeme da se aktiviramo na implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan ", istakla je Bregu.

 Implementacija Zelene agende koju su EU lideri usvojili prošlog mjeseca u Sofiji u velikoj mjeri će oblikovati našu budućnost, smatra ona.

"Promijeniće način na koji proizvodimo i koristimo proizvode, kao i naše neodgovorno ponašanje prema prirodi. Promijeniće način na koji koristimo energiju i vrste energije koje koristimo, kako putujemo na posao, naš svakodnevni život. Ali mi se moramo promijeniti da bismo dobili zdravije okruženje, čistiji vazduh, očuvali svježu i pitku vodu, da bismo imali zdraviji život i preživjeli. Neće biti lako, ali udruživanjem snaga u regionu, uz velikodušnu pomoć EU u vidu investicionog plana vrijednog 9 milijardi eura, možda imamo šansu ako djelujemo odmah," dodala je Bregu.

Okupljeni ministri zemalja Zapadnog Balkana koji se bave pitanjima zaštite okoline i klimatskih promjena zaključili su da je regija opredijeljena za saradnju i odlučna da zajednički radi na sprovođenju Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi.

Savjet za regionalnu saradnju će nastaviti da podržava vlade zemalja ZB u njihovim aktivnostima u okviru procesa vezanih za zaštitu okoliša i klimu, u bliskoj saradnji s regionalnim partnerima. Od 2021. godine, RCC će zajedno s partnerima iz regije početi da radi na Akcionom planu i mapama puta za implementaciju Zelene agende, uz uspostavljanje odgovarajućeg sistema monitoringa.

"Ovo je vrlo pozitivna agenda i možete biti istinski ponosni na početak njene implementacije, jer će ona biti vrlo korisna za građane i EU u cjelini i ako postoji jedna stvar koja nema granice, to je zagađenje i prijetnje životnoj sredini. Zelena agenda za Zapadni Balkan će otključati potencijal kružne ekonomije u regionu, a to znači otvaranje radnih mjesta i rast," rekla je Henoveva Ruiz Kalavera, direktorica za Zapadni Balkan u Glavnoj upravi Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

"Svjedoci smo klimatske krize koja se kreće brže od naših napora na njenom ublažavanju, ugrožavajući razvoj čovječanstva i naše planove za inkluzivan i održiv rast. Pozivam sve nas da učinimo sve što je u našoj moći na dodatnom jačanju regionalne saradnje u okviru Zelene agende za Zapadni Balkan," rekla je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Savjet za regionalnu saradnju domaćini su 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoline i klimatskoj akciji na Zapadnom Balkanu kao kopredsjedavajući Regionalne radne grupe za životnu sredinu za 2020. godinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније