Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 12. 2020. 19:00 >> 19:01

CGO

Izborni programi kao podsjetnik politika i datih obećanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i fondacija Konrad Adenauer objavili su publikaciju “Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – izborni programi partija i koalicija 2020” koja donosi integralne zvanične izborne programe svih aktera koji su učestvovali na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta 2020. godine.

 

“CGO duže od deceniju prati izborne procese u Crnoj Gori kroz potprogram “Politička memorija” gradeći jedinstvenu dokumentacionu bazu izbornih programa u Crnoj Gori. U tom kontekstu, ova publikacija održava kontinuitet tih napora da se sačuvaju glavne politike političkih aktera kao instruktivan otisak vremena u kojem su nastali, ali i kao podsjetnik građanima na obećanja koja su imali prilikom izbora”, saopšteno je iz te organizacije.

Publikacija sadrži i pregled izbornih slogana koje su partije i koalicije koristile u izbornoj kampanji, rezultate za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore, kao i presjek rodne zastupljenosti na zbirnoj izbornoj listi i u konačnom sazivu Skupštine Crne Gore nakon izbora Vlade Crne Gore.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine učestvovalo je 11 koalicija i partija, od kojih pet manjinskih, pri čemu je devet izbornih lista dobilo parlamentarni status. Izbori su održani u specifičnim uslovima trajanja pandemije izazvane virusom COVID-19, a izborni programi su suštinski bili u sjenci naraslih nacionalnih i vezanih identitetskih tenzija.

“Parlamentarni izbori 2020. godine su, po prvi put, doveli do smjene vlasti, i kao takvi, i pored neizvjesnosti koje otvara način funkcionisanja nove parlamentarne većine i Vlade, predstavljaju bitan trenutak u relativno mladoj crnogorskoj demokratiji. Rad na kreiranju, očuvanju i razvoju političkog pamćenja predstavlja jedan od ključnih aspekata dokumentovanja, kasnije i analize izbornih procesa u jednom društvu, a samim tim i toka demokratskog razvoja”, navode u CGO.

Ostavljanjem dokumentacionog traga programskih elemenata izbora stvara se osnov za praćenje razvoja političkih partija i političke misli u tom dijelu, a posljedično i političkog razvoja društva.

Ova publikacija ima za cilj da nastavi doprinositi objektivizaciji crnogorske političke scene. Evolucija političkih programa i stepen održivosti obećanja je indikator demokratskog puta određenog društva, ali i razvoja demokratskih mehanizama kojima se može reagovati na anomalije obećanog i ispunjenog.

Publikacija je namijenjena obrazovnim ustanovama i pojedincima u analizi crnogorskog političkog sistema.

“CGO izražava zahvalnost svim političkim partijama i koalicijama koje su učestvovale na ovim izborima na otvorenosti za saradnju i razumijevanje značaja kreiranja ovakvih publikacija”, zaključeno iz CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније