Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 12. 2020. 18:13   >>  18:16

MVP-CEI

Ključno osnaživanje položaja žena u vrijeme korone

Pitanje jednakosti polova i osnaživanje žena obaveza svih – žena, muškaraca, djevojčica i dječaka, posebno u vremenu kada se suočavamo sa nesagledivim posljedicama za naše društvo i ekonomiju, koje pogađaju svakoga i svugdje u svijetu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Ljubomir Mišurović.

Mišurović je otvorio događaj „Osnaživanje položaja žena u kontekstu COVID-19 krize“ koji je organizovan u online formatu, u okviru crnogorskog predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) za 2020. godinu, a u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori (UNDP).

Učesnike on-line sastanka je takođe pozdravio Roberto Antonione, generalni sekretar CEI-a.

Mišurović je izrazio zadovoljstvo povodom organizacije događaja, koji doprinosi unapređenju svijesti o potrebi snaženja položaja žena u vremenu globalne krize izazvane COVID-19.

On je istakao da je pitanje jednakosti polova i osnaživanje žena obaveza svih – žena, muškaraca, djevojčica i dječaka, posebno u vremenu kada se suočavamo sa nesagledivim posljedicama za naše društvo i ekonomiju, koje pogađaju svakoga i svugdje u svijetu.

„Moramo pokazati inicijativu i preuzeti akcije kao odgovor na pandemiju koja je ujedno i kreirala prilike za unapređenje i tranformaciju naših društava u pozitivnom smislu“ istakao je Mišurović.

Naglasio je da će Crna Gora ostati predana obezbjeđivanju jednakosti polova i ženskih prava te da je spremna da da svoj puni doprinos ovoj tematici.

Antonione je izrazio uvjerenje da će Crna Gora jednako uspješno predsjedavati CEI-em i u toku 2021. godine.

„Balans u pogledu jednakosti polova i promjena mentaliteta pojedinaca u kontekstu tretiranja pitanja prava i položaja žena u njemu treba posmatrati kao prioritetne aktivnosti u predstojećem periodu“ istakao je Antonione.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Danijela Gašparikova saopštila je da je, prije pandemije, skoro dvije trećine radno sposobnih žena na Zapadnom Balkanu bilo ili nezaposleno ili nije radilo uopšte.

„Dakle, potencijal polovine populacije je neiskorišten – i to je pitanje kako ljudskih prava, toliko je i ekonomski imperativ“, poručila je Gašparikova.

Stoga, kako je naglasila, UNDP zagovara strateški pristup i sprovodi aktivnosti koje doprinose jačanju žena, pa time i cjelokupnog ljudskog kapitala čija je uključenost u donošenje političkih i ekonomskih odluka od suštinskog značaja za cjelokupni socio-ekonomski razvoj.

Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnice državne uprave i nevladinog sektora, nadležnim za pitanja prava i položaja žena u društvu, koje su upoznale učesnike događaja sa preduzetim mjerama u kontekstu COVID-19 pandemije, a u pogledu adekvatnog targetiranja i tretiranja oblasti usmjerenih na definisanje društvenog položaja žena u zajednici.

''Na sastanku je jasno poručeno da, u cilju unapređenja položaja žena u društvu, prioritet mora biti stavljen na omogućavanje jednakog pristupa obrazovanju, zaposlenju kao i jednakoj zaradi među polovima'', saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније