Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

21. 12. 2020. 21:00   >>  21:05 1

POKRENUTA PETICIJA

Od Vlade traže jednaka prava za sve tokom novogodišnjih praznika

Nakon što su objavljene nove mjere koje će važiti tokom praznika pokrenuta je peticija Vladi Crne Gore u kojom se traži jednaka prava za sve u doba novogodišnjih praznika.

 

Peticijom od Vlade Crne Gore zahtijevaju izmjene mjera kako bi se građanima Crne Gore omogućilo, kako navode, uživanje elementarnih ljudskih prava, uključujući i uživanje prava na isti način i to:

1. Zahtjeva se od Vlade Crne Gore da omogući putnički međugradski saobraćaj za dane 24., 25., 30. i 31. decembar 2020. godine i 01., 02., 06. i 07. januar 2021. godine bez ograničenja, za sva lica koja posjeduju potvrdu o vlasništvu nekretnine u drugoj jedinici lokalne samouprave ili potvrdu o smještaju u toj jedinici lokalne samouprave;

2. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da za dane 24., 25., 30. i 31. decembar 2020. godine i 01., 02., 06. i 07. januar 2021. godine omogući rad svih ugostiteljskih objekata, po ranije utvrđenom radnom vremenu mjerama za suzbijanje COVID-19, uz pravo zadržavanja građana u tim objektima do 30 minuta (analogno vremenu koje je dozvoljeno za boravak na vjerskim obredima).

3. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da omogući međugradski saobraćaj, bez ograničenja, za sva lica koja su se zaputila u susjedne ili druge države, u skladu sa ostalim mjerama koje definišu ovu oblast;

4. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da definiše odredbe po kojima se na lica, koja su prebolovala COVID-19 i imaju pozitivnu potvrdu serološkog testa na SARS-CoV-2 ne stariju od sedam dana, ne odnose zabrane i ograničenja propisana mjerama.

5. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da svakoj građanki i građaninu, koji ne želi da koristi prava na izlazak iz objekta stanovanja u vrijeme vjerskih praznika (noći između 24. i 25 decembra, te 5.6. i 7. januara), omogući jednako pravo izlaska iz objekta stanovanja u terminu koji sam/a odabere i u obimu koji se primjenjuje na prava za vjerske praznike.

Kako je navedeno u peticiji, Vlada je kod utvrđivanja danas donešenih mjera, samostalno i bez ikakvog osnova utvrđivala koja su prava građanima važnija a koja su manje važna.

“Odluke su donošene ne pitajući građanke i građane šta oni stvarno žele, već očigledno na osnovu nečijeg subjektivnog osjećaja”, navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније