Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2020. 09:35 >> 09:50
7

TUŽBA SPREMNA

Atlas grupa traži obeštećenje od 500 miliona

Arbitražna parnica kojom Duško Knežević i kompanije iz Atlas grupe traže od države Crne Gore obeštećenje od preko 500 miliona eura, dostavljen je Vladi Crne Gore početkom decembra, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako navode, Obavještenja o arbitraži dostavljeno je prethodnoj, ali i novoj, Vladi Crne Gore. Postupak je, poručuju iz Atlas grupe, pokrenut zbog štete nastale “flagrantnim kršenjem crnogogorskog i međunarodnog prava.

Pravni tim, u koji su uključeni advokati, pravnici,  finansijski stručnjaci i revizori iz Velike Britanije i regiona pripremio je tužbu kojom se traži od države Crne Gore da Kneževiću i kompanijama iz Atlas grupe isplati, kako poručuju, štetu nastalu nezakonitim uvođenjem stečaja u dvije banke.

Arbitražom je obuhvaćena i, kako poručuju, šteta nastala nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg Novom.

“Nakon brutalnog upada u Atlas i IBM banku, otimanja imovine i blokade poslovanja svih kompanija Atlas Grupe, dr Duško Knežević je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti. Od strane odlazeće vlasti je  započeta je nemilosrdna kampanja protiv njega i Atlas Grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas Grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno Atlas Banke i IBM banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine”, poručuju iz Atlas grupe.

Kažu da je njihov pravni tim u tim postupcima našao višestruke povrede zakona, kojima su uskraćena ili potpuno derogirana prava investitora, koja su zaštićena zakonom i međunarodnim ugovorima koje je potpisala Crna Gora

“Kršeći sopstvene zakone, te direktno se miješajući u rad „nezavisnih“ pravosudnih i regulatornih organa, crnogorske vlasti, na čelu sa predsjednikom države, načinile su gotovo nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu Kneževiću kao i Atlas Grupi, koja se mjeri stotinama miliona eura”, poručuju iz Atlas grupe.

Obavještenje o arbitraži su, kako ističu, pored predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, primili i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i  Generalni sekretarijat Vlade.

Pravni zastupnici Duška Kneževića i kompanija Atlas grupe, tepovezanih i oštećenih lica, predvođeni su, kako navode, američkim advokatom, Geri Bornom, i međunarodnom advokatskom kancelarijom Vilmer Hejl.

Pored Kneževića odštetu traže i kompanije iz Atlas grupe kao i povezane kompanije i oštećeni klijenti te grupe.

“Podnosioci arbitražne tužbe izražavaju nadu da će nova Vlada Crne Gore pokazati više razumijevanja i profesionalnosti u pogledu zahtjeva koje oni imaju. U prethodnom periodu pravni tim Duška Kneževića i Atlas grupe je, i to u dva navrata 2019. i ove godine, dostavljao pisma kojima je obavijestio prethodnu Vladu Crne Gore o namjeri da pokrene arbitražnu parnicu u vrijednosti većoj od 500 miliona eura. Predlagano je i poravnanje, ali niko iz Vlade Crne Gore nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Stoga je pravni  tim odlučio da se još jednom obrati novoj Vladi Crne Gore”, poručuju iz Atlas grupe.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније