Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

23. 12. 2020. 10:30 >> 10:37
4

CRNOGORSKI REDITELJ

Nikola Vukčević državni sekretar za kulturu

Reditelj Nikola Vukčević saopštio je da je prihvatio ponudu da bude državni sekretar za kulturu u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Vukčević je u izjavi dostavljenoj agenicji MINA, naveo da je odlučio da prihvati poziv kako bi doprinio rukovođenju resorom kulture u Ministarstvu.

On je kazao da je planirao da od ove godine, uspori tempo u karijeri i poslu, jer je poslije 18 godina rada na Univerzitetu stekao zvanje redovnog profesora i nakon pet godina, uspio da snimi zahtjevni igrani filma u najkomplikovanijoj pandemijskoj godini i da se malo više nego do sada posveti porodici i malom porodičnom vinogradu.

Vukčević je rekao da će podržavati sve što je u dosadašnjoj institucionalnoj kulturi rađeno dobro.

On je kazao da će podržavati pojedince i timove koji su ostvarivali rezultate, i projekte i procese koji su se pokazali značajnim.

"Na drugoj strani, kao neko ko decenijama participira u poslovima kulture, unapređenju standarda i akademskom obrazovanju umjetnosti, vjerujem da imam pravo da kažem da poznajem procese i izazove umjetničke i kulturne scene Crne Gore i da ću znati da dam svoj puni doprinos u reformi naslijeđenog“, naveo je Vukčević.

On je rekao da je preduslov za angažman na toj poziciji da kancelarije resora Kulture ostanu na Cetinju i da Prijestonica nastavi da se oživljava.

"Zatim, da se budžet za kulturu poveća u granicama mogućeg i da - konkursi za sva rukovodeća i mandatna mjesta u resoru i institucijama kulture postanu javni i transparentni, što do sada nije bio slučaj po pitanju kadrovskih rješenja. To nije mali početni zadatak i u tome ću istrajati“, poručio je Vukčević.

On je rekao da će njegove aktivnosti biti prvenstveno usmjerene na hitne, srednjoročne i dugoročne ciljeve „i svakom od tih ciljeva ću, sa aspekta svoje nadležnosti, postaviti zahtjevne rokove, ne bi li ubrzali tempo rada“.

"Hitnim tj. prioritetnim ciljevima, svakako smatram namjeru ublažavanja posledica epidemije koronavirusa u poslovima struke, a zatim transparentne konkurse za upravljačka mjesta i projekte“, naveo je Vukčević.

Prema njegovim riječima, srednjoročni ciljevi će se odnositi na poboljšanje generalnih uslova za rad umjetnika preispitivanjem postojeće zakonske regulative reprezentativnih, umjetničkih i esnafskih udruženja, spram regionalne i EU prakse, sa ciljem kulturne demokratizacije.

On je naveo i da su postojeća udruženja umjetnika, pogotovo ona reprezentativna, registrovana kao nevladine organizacije i da treba provjeriti koliko je to kvalitetno rješenje.

"Potom, kroz jačanje kulturnih institucija, decentralizaciju, otvaranje dijaloga, inicijative ka civilnom sektoru kao važnom, racionalnom, savremenom i kreativnom partneru procesa u Crnoj Gori, te kroz jačanje međunarodne saradnje i prepoznatljivosti crnogorske kulture“, kazao je Vukčević.

On je rekao da će se dugoročni ciljevi odnositi na uspostavljanje zahtjevnih kulturnih kriterijuma u nacionalnim okvirima, počev od minimiziranja kiča i šunda, kroz zakonsku regulativu i poresku obradu, do ukupnog preispitivanja zakonske regulative, primjenu evropskih standarda i dobre svjetske prakse u kulturi.

"Izvršiti evaluaciju postojećih javnih politika, strategija, programa, modela i institucionalnog okvira finansiranja i javnog interesa kulture u Crnoj Gori, te unaprijediti ih kvalitetnijim rješenjima“, naveo je Vukčević.

On smatra da treba unaprijediti saradnju po pitanju nezavisne kulturne scene, kao veoma važnog činioca kulture i umjetnosti, i jačanja kapaciteta za potrebama kulture osoba sa invaliditetom, kulture i potreba djece i mladih, kao i jačanja kadrovske politike.

"Ništa od navedenog nije jednostavan proces i očekujem partnere u svim licima zainteresovanim za reformu navedenih pitanja, u javnom interesu; na drugoj strani – javno dajem obećanje da ću biti kvalitetan partner da saslušam i dam doprinos. Kreiraćemo transparentne procedure koje će nam u tome pomoći“, kazao je Vukčević.

Kultura je, kako je naveo, jedna od najpotentnijih grana crnogorskog društva.

"I siguran sam da od nje možemo stvarati okosnicu prosperiteta, a od svih kulturnih poslenika i umjetnika, naše najbolje reprezente, zadovoljne svojim statusom i mogućnostima“, rekao je Vukčević.

On je kazao da će potencirati šanse i mogućnosti s kojima Crna Gora svoju kulturu može valorizovati bolje.

"Stvarati uslove u kojima postajemo zemlja svjesna punog kapaciteta blaga svoje kulture i širine različitosti, koja svoju kulturu čuva, razvija i cijeni, a da svi oni koji nam dolaze u Crnu Goru, dolaze i zbog kulture: da je vide, da je čuju, da je osjete, da je pamte, da je požele – i da nas zbog nje, još više cijene i da nam se varaćaju“, naveo je Vukčević.

On je rekao da, kao i do sada, sav rad u interesu javnosti smatra mjerljivim.

Vukčević je,iščekujući formalizaciju imenovanja na poziciju sekretara za kulturu, pozvao javnost da prati njegov budući rad i ukupan rad resora kulture na Cetinju i čitavog Ministarstva.

"Da ga odmjerite, da nas kritikujete, da nam dajete prijedloge, komentare i sugestije i da se osjetite važnim i korisnim faktorom zbog kojeg sam se prihvatio ove dužnosti - da svi skupa radimo za građane Crne Gore i naš boljitak“, zaključio je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније