Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2020. 13:52   >>  13:52

KOMORA FIZIOTERAPEUTA CG

Podnijeli 18 prijava za nadriljekarstvo

Komora fizioterapeuta Crne Gore je podnijela 18 krivičnih prijava protiv osoba koje se bave poslom fizioterapeuta, a da za to nemaju potrebna znanja niti dozvole. Od tog broja kako su istakli u Komori Vrhovno državno tužilaštvo formiralo je za sada dva predmeta za krivično djelo nadriljekarstvo, a ostala su u proceduri kod nadležnih tužioca.

Osobe koje nemaju potrebne kvalifikacije, prema riječima predsjednika Komore fiziotarapeuta Krsta Kovačevića, sprovode terapijske procedure u privatnim kućama i stanovima, kozmetičkim salonima, nevladinim organizacijama, teretanama, fitnes centrima i firmama, a koje opet u većini slučajeva nemaju potrebna rješenja Ministarstva zdravlja za obavljanje ove djelatnosti.

"Mi smo na ovaj problem ukazivali i obraćali se Upravi za inspekcijske poslove, međutim, njima su ruke bile vezane, jer nijesu imali nadležnosti na privatnim posjedima. Onda smo uputili tužbe ka policiji i Vrhovnom državnom tužilaštvu, njih 18, od koji je za dva slučaja formiran predmet za krivično djelo nadriljerstvo, za koje je zaprijčena kazna do dvije godine. Posebno je simptomatično da se tokom epidemije korone pojavio veliki broj ovakvih osioba koje svoje usluge reklamiraju putem društvenih mreža", kaže Kovačević.

Kako je naglasio građani treba da budu obaviješteni ko im i kako pruža ove usluge, odnosno moraju znati da svaki zdravstveni radnik, odnosno fizioterapeut mora imati licencu za rad, faksimil i da ovjerava medicinsku dokumentaciju.

"U periodi korone kao da su odnekud isplivale osobe koje se bave ovim poslom, a nijesu fizioterateuti, ni zdravstevni radnici. Upozoravam građane i građanke da vode računa gdje idu i ko im pruža ovakve usluge. Treba samo da procijene gdje da se liječe, i da im bude jasno da im za ozbiljan zdravstveni problem ne mogu pomoći u kozmetičkom salonu", ističe Kovačević.

On je naglasio i da je Komora pokrenula i izradu dokumanta koji će bolje definisati rad i organizaciju posla fizoterapeuta koji će služiti za unapređenje ove struke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније