Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2020. 16:00   >>  16:11 2

MANS

"Protiv Kovačevića postoje dokazi i o težim krivičnim djelima"

U MANS-u su pozdravili posljednju akciju Specijalnog državnog tužilaštva u kojoj je lišen slobode direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, ali istovremeno podsjećaju da ta institucija posjeduje vrlo konkretne dokaze o mnogo težim krivičinim djelima, na koje je godinama ukazivao MANS.

MANS je, kako ističu, do sada protiv Kovačevića podnio nekoliko krivičnih prijava koje se odnose na njegov rad na fukciji direktora državnog katastra, ali i u odnosu na sumnje za nezakonito bogaćenje.

"Jedna od posljednjih krivičnih prijava odnosila se na učešće Kovačevića u procjeni vrijednosti državnih parcela u Podgorici koje su bez javnog tendera prodate kompaniji 'Čelebić' i sumnje da je zbog takve procjene oštećen državni budžet. Još 2017. godine MANS je SDT-u dostavio kompletnu dokumentaciju koja svjedoči o osnovanim sumnjama da je Dragan Kovačević nezakonito stekao ogromu imovinsku korist, te da za imovinu vrijednu najmanje 100.000 eura ne postoje dokazi o porijeklu novca kojom je kupljena. Istraživački centar MANS-a je tada otkrio da je porodica Kovačević kupovala nekretnine, automobile i hartije od vrijednosti novcem koji nije bio zvanično prijavljen u imovinskom kartonu direktora državnog katastra. MANS je tada ovaj slučaj prijavio i Agenciji za sprječavanje korupcije, ali je njen tadašnji direktor Sreten Radonjić, ocijenio da ASK nije nadležan za postupanje", navodi se u saopštenju MANS-a.

Kako ističu, početkom 2019. godine ASK-u je prijavljena i sumnjiva kupovina automobile marke Mercedes vrijednog 21.000 eura koji je registrovan na ime Draganovog mlađeg sina, Vladana Kovačevića, a koja nije bila prijavljena u imovinskom kartonu direktora katastra. Ova prijava MANS-a je razmatrana tek nakon odlaska Radonjića, a ASK je nedavno donio odluku da je Dragan Kovačević prekršio Zakon o antikorupciji sakrivajući vlasništvo nad pomenutom imovinom.

U avgustu 2016. godine, MANS je državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Kovačevića zbog sumnji u nezakonito zapošljavanje 67 lica u državnom katastru posredstvom ugovora u djelu, a sve tokom izborne godine.

"Dragan Kovačević je bio i član Komisije za procjenu vrijednosti parcela koje je Glavni grad Podgorica prodao podgoričkom biznismenu Žarku Buriću, a na kojima se nalazi 'čuveni' soliter pored hotela 'Podgorica' na obali Morače. Istraživanje koje je MANS sproveo 2016. godine pokazalo je da je, zahvaljujući procjeni Kovačevića, Glavni grad pomenute parcele prodao Buriću po cijeni koja je bila znatno ispod tržišne", navode u MANS-u.

Istraživački centar MANS-a je, takođe, 2014. godine istraživao kako je Kovačević dok je obavljao funkciju načelnika lokalnog katastra u Baru (2008 - 2010.) omogućio svom starijem sinu, Danku Kovačeviću da nezakonitom prenamjenom zemljišta dođe u posjed vrijednog građevinskog zemljišta u toj opštini.

"Tokom svog mandata na čelu barkog katastra Kovačević je nezakonito uknjižio više stambeno poslovnih objekata, što je pokazalo istraživanje MANS-a iz 2013. godine. Tako su se među korisnicima takve 'usluge' Kovačevića našli članovi porodice Vujačić, kumovski povezani sa visokim funkcionerom DPS-a Milanom Roćenom, ali i osuđeni bivši predsjednik barske opštine Žarko Pavićević. MANS je te godine istraživao i na koji način je Uprava za nekretnine dodjelivala poslove premjera i katastra licima povezanim sa Kovačevićem, ali i kompanijama u kojima je udio imala njegova porodica. Konačno, kada je u pitanju ono šta je, još uvijek nezvanično, bio povod za hapšenje Kovačevića, podaci Istraživačkog MANS-a pokazuju da se radi o stambenom objektu od 254 m2 u naselju Bogišići, opština Tivat. Pomenuti objekat je u tivatskom katastru uknjižen na Draganovog starijeg sina, Danka Kovačevića, i sagrađen je bez građevinske dozvole. MANS je ranije od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobio odgovor da do prijave MANS-a, nadležne inspekcije nijesu kontrolisale pomenuti objekat, kao i da je u Opštini Tivat predat zahtjev za legalizaciju. Podaci sa kojima raspolaže MANS pokazuju da je gradnja objekta bez građevinske dozvole započeta na parceli koju je 2017. godine kupila supruga direktora katastra, Milunka Kovačević za iznos od 54.000 eura, i do kraja godine prevela na svog sina Danka Kovačevica", ističe se u saopštenju.

Većina prijava, kako dodaju, i pored obimne dokumentacije koje mu je dostavljena, Specijalno državno tužilaštvo je odbacilo bez valjanog obrazloženja. U MANS-u vjeruju da ponovna provjera svih navoda i dokaza treba da dovede do ponovnog otvaranja tih slučajeva.

"Imajući u vidu dugogodišnji staž Kovačevića na čelu državnog katastra, MANS očekuje da istraga protiv Kovačevića neće biti zaustavljena samo na ovom pojedinčanom slučaju, već da će SDT do kraja istražiti sve sumnje u korupciju i kršenje zakona koje se vežu za njegovo ime.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније