Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

25. 12. 2020. 07:35 >> 07:36

ODLUKA U PROCEDURI

Staratelji dobijaju pravo na stan

Lica koja ostvaruju pravo na naknadu roditelju ili staratelju korisnika prava na ličnu invalidninu imaće pravo na rješavanje stambenih potreba davanjem stanova u zakup. To je precizirano novom odlukom o davanju stanova u zakup licima u stanju socijalne potrebe o kojoj će se odborici izjasniti na sjednici 28. decembra, piše Dan.

“Stupanjem na snagu Zakona o lokalnoj samoupravi nametnuta je obaveza da se donese nova odluka i uskladi sa zakonom. Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti ustanovljen je novi institut-pravo na naknadu roditelju ili staratelju korisnika prava na ličnu invalidninu, pa je Sekretarijat kroz praksu prepoznao potrebu da se i ovoj kategoriji korisnika omogući da učestvuju u postupku rješavanja stambenih potreba lica u stanju socijalne potrebe”, naznačeno je u skupštinskoj odluci.

U odluci je naznačeno da pored ovih lica pravo na rješavanje stambenih potreba imaju i lica koja ostvaruju pravo na ličnu invalidninu kao i lica koja ostvaruju prvo na materijalno obezbjeđenje.

Propisani su i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba a to su postojeća stambena situacija, samohrani roditelj ili staratelj, broj članova porodičnog domaćinstva, dužina korišćenja prava na materijalno obezbjeđenje porodice, zatim dužina prebivališta na teritoriji grada kao i zdravstveno stanje podnosioca prijave i članova njegovog porodičnog domaćinstva.

“Kriterijumi se izražavaju u bodovima, a zbir bodova određuje mjesto na rang-listi”, naznačeno je u odluci.

Za rješavanje stambenih potreba gradonačelnik obrazuje komisiju za dvanje u zakup licima u stanju socijalne potrebe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније